Studija: Broj i pokretljivost spermatozoida narušeni više meseci nakon kovida

Zdravlje 21. dec 202113:406 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kvalitet sperme kod nekih muškaraca bila je narušena i nekoliko meseci nakon oporavka od kovida-19, pokazala je nedavna studija belgijskih naučnika.

Njihovo istraživanje pokazalo da spermatoziodi sami po sebi nisu zarazni, ali u grupi od 35 muškaraca koji su dali uzorke na analizu u okviru od mesec dana od oporavka od simptomatske infekcije koronavirusom, smanjena pokretljivost spermatozoida uočena je u 60 odsto slučajeva, a manji broj spermatozoida kod 37 odsto ispitanika.

Povezane vesti

Po podacima objavljenim u stručnome časopisu „Fertility and Sterility“ uzorci semena dobijeni su od 120 Belgijanaca prosečne starosti 35 godina, u proseku 52 dana nakon što su preležali kovid-19.

Kod 51 ispitanika testiranog između jednog i dva meseca nakon oporavka od kovida, u 37 odsto ih je uočena smanjena pokretljivost spermatozoida, a u 29 odsto evidentiran je manji broj spermatozoida

Kod 34 ispitanika koji su dali uzorak semena najmanje dva meseca nakon oporavka od kovida, pokretljivost spermatozoida bila je poremećena u 28 odsto slučajeva, a manji broj spermatozoida uočen je kod šest odsto.

Težina bolesti, odnosno infekcije kovidom-19 nije u korelaciji sa karakteristikama spermatozoida, rekli su naučnici.

„Parove koji žele decu trebalo bi upozoriti na to da kvaliteta sperme nakon preležane infekcije kovidom-19 kod većine nije optimalna. Procenjeno vreme oporavka od bolesti je tri meseca, a u toku su i dodatna istraživanja kojima će se potvrditi i utvrditi da li je kod manjeg broja muškaraca došlo do trajnih posledica“, zaključili su belgijski naučnici.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar