Stručnjak SZO: Majmunske boginje se raširile zbog polnih kontakata na dve žurke

Zdravlje 23. maj. 202220:4810 komentara
Podeli:
Izvor: Reuters/ Dado Ruvic/ Illustration

Savetnik Svetske zdravstvene organizacije Dejvid Hejman rekao je da je nezabeležena pojava majmunskih boginja u razvijenim zemljama "slučajan događaj", koji se može objasniti seksualnim kontaktom na dve nedavne žurke u Evropi.

Hejman, koji je ranije vodio odeljenje SZO za hitne situacije, rekao je da se, prema za sada glavnoj teoriji, širenje majmunskih boginja u razvijenim zemljama može objasniti polnim odnosom između muškaraca na dve rejv žurke, u Španiji i Belgiji.

Pročitajte još:

„Znamo da se majmunske boginje mogu širiti bliskim kontaktom sa nekim ko je zaražen, i izgleda da je seksualni kontakt sada pojačao prenos“, rekao je Hejman.

On navodi da je moguće da se pojava majmunskih boginja prati do prve infekcije.

„Vrlo je moguće da se neko zarazio i dobio lezije na rukama, genitalijama ili drugde, pa onda preneo na druge putem bliskog fizičkog ili polnog kontakta. A tu su i međunarodni događaji na kojima se zaraza raširila u svet, u SAD i druge evropske zemlje“, rekao je Hejman.

On je naveo da je malo verovatno da će nastati velika zaraza i da se majmunske boginje ne šire tako kao novi koronavirus.

„Ovo nije kovid. Bolest treba da usporimo, ali se ona ne širi putem vazduha, a imamo i vakcine da se zaštitimo od nje“, naveo je Hejman.

SZO je do danas zabeležila više od 90 slučajeva zaraze majmunskim boginjama u desetak zemalja, poput Velike Britanije, Španije, Izraela, Francuske, Švajcarske, SAD i Australije.

Svi slučajevi zaraze za sada su blagi i nema smrtnih ishoda. Većina obolelih od majmunskih boginja oporavi se tokom nekoliko nedelja, bez potrebe za prijemom u bolnicu. Majmunske boginje ranije se nisu širile van Afrike u velikoj meri. Bolest je endemska kod životinja na tom kontinentu.

Komentari

Vaš komentar