Stručnjak: Platnene maske ne štite od delta soja

Zdravlje 09. avg. 202110:1612 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Od početka pandemije koronavirusa zdravstveni stručnjaci savetuju nošenje zaštitne maske da bi smanjili rizik od zaraze virusom. Ali, nisu sve maske jednako efikasne.

Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti pri Univerzitetu Minesota, navodi da platnene maske i marame nisu toliko efikasne u zaštiti od virusa i da su maske N95 koje sadrže i filtere znatno bolja opcija.

Povezane vesti

Osterhold ističe da maske ne sprečavaju širenje virusa koliko koliko neki misle. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navode da platnene maske pružaju određenu dozu zaštite i da efikasnost ovih maski zavisi o vrste tkanine, broja slojeva i o toga koliko prijanja ispravno na lice.

CDC neprekidno proučava sve ove faktore. Dosadašnje studije pokazale su da platnene maske koje imaju više slojeva štite bolje nego jednoslojne maske i da u nekim situacijama mogu da filtriraju oko 50 odsto finih čestica virusa, navodi CDC.

Maske dovele do pada broja novozaraženih

Dosadašnje analize pokazale su da je nošenje maski u opštoj populaciji dovelo do velikog pada broja novozaraženih.

“Moramo da govorimo o  boljoj zaštititi maskama. Moramo da govorimo o N95 maskama koje bi mogle mnogo da urade i za nevakcinisane i za one koji se nisu ranije zarazili”, rekao je Osterholm.

CDC klasifiikuje maske KN95 i N95 kao one koje su “osmišljene i testirane da bi se obezbedilo da rade na doslednom nivou kako bi se sprečilo širenje kovida-19”, pišeThe Hill, a prenosi N1 Hrvatska.

Osterholm ističe da danas znamo mnogo više o efokasnosti maski nego što smo znali na početku.

Skot Gotlib, bivši poverenik Uprave za hranu i lekove (FDA), rekao je  da je potrebna kvalitetna maska za zaštitu od soja tako zaraznog kao što je to delta soj.  On je takođe naglasio da bi maske KN95 i N95 mogle da budu mnogo efikasnije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar