Stručnjaci otkrili moguću vezu između disanja i gubitka kilograma

Zdravlje 08. mar 202110:072 komentara
Izvor: Shutterstock

Masnoća se ne pretvara u energiju ili mišiće, navodi dr Ruben Merman i kaže da su pluća zapravo primarni organ za njihovo izlučivanje.

Blagodeti disanja zaista ima na pretek. Disanje je povezano sa nižim nivoom hormona stresa kortizola, smanjenim krvnim pritiskom, pojačanim fokusom, a čak se pokazalo da pomaže u ublažavanju hroničnog bola.

Povezane vesti

Osim toga, možda bi se u skorijoj budućnosti moglo dokazati da disanje zapravo može da utiče i na gubitak kilograma, tvrde stručnjaci koji istražuju tu temu.

Dr Tanja G.K. Bentli, stručnjak za disanje smatra da postoji veza između disanja i gubitka kilograma, piše Mind Body Green.

Postoje stvari koje bi trebalo da znate na ovu temu  napominje dr Bentli.

Kako stvarno gubite kilograme?

Kako se stvarno gubi na težini? Tanja kaže da za to zapravo morate izdahnuti. Ona citira studiju koju je dr Ruben Merman sproveo u Australiji koja tvrdi da je način na koji razmišljamo o mršavljenju pogrešan. Masnoća se ne pretvara u energiju ili mišiće, i ne izlučuje se putem stolice,  već su za to odgovorna pluća.

Prema njegovim proračunima, masnoća se zapravo izlučuje kao ugljen-dioksid kada izdahnete.

„Kada mršavite „otključavate“ zarobljene  ćelije ugljenika koje se nalaze u masti. A kad se to oslobodi, tada se zapravo gube kilogrami“, kaže dr Bentli.

Na primer, u studiji, dr Merman i njegov tim otkrili su da kada netko izgubi 10 kilograma masti, on prolazi kroz taj proces oksidacije i na kraju se 8,4 kilograma izdahne kao ugljen-dioksid, preostalih 1,6 kilograma izdahnuto je kao vodena para.

Vežbanje i pravilna ishrana i dalje su nezaobilazni

Trebate imati na umu da se ovaj postupak oksidacije događa samo kada gubite stvarnu težinu. Ne možete očekivati ​​da ćete povećati disanje i odmah izgubiti kilograme. Aktivnost i ishrana i dalje su važni za gubitak kilograma.

Izgubljena težina se oslobađa kroz dah, što je prilično fascinantno.

„Kretanje, vežbanje i prehrana pomažu u oslobađanju ugljen-dioksida iz tih masnih ćelija, što pomaže u promeni cele strukture tih ćelija i pomaže u gubitku kilograma“, kaže dr Bentli.

Još uvek se ne zna da li samo disanje da ubrza proces, ali se zna da sporo, duboko disanje može da pomogne telu da unese više kiseonika. Kada bi na porast kiseonika dodali metode mršavljenja kao što su aktivnost i ishrana možda bi to doprinelo procesu oskidacije u masnim ćelijama. Ali to se još uvek ne može da se potvrdi sa sigurnošću.

U rutinu dodajte vežbe disanja

Ako želite da se rešite viška kilograma, možda u svoju rutinu vežbanja možete dodati i vežbe disanja. Disanje svakako ima brojne blagodeti, a i možda ćete ubrzati proces oksidacije masnih  ćelija.

Kao što dr Bentli kaže, mršavljenje zapravo otvara zarobljene ugljenikove ćelije u masti, koje se na kraju oslobađaju dok izdišete. Naravno, uzveštaj dr Mermana samo je jedna sprovedena studija i potrebno je mnogo više istraživanja kako bi se istražilo da li disanje može da pomogne kod gubljenja kilograma.

Komentari

Vaš komentar