Stručnjaci objasnili šta znači kada je neko imunokompromitovan

Zdravlje 22. maj. 202219:051 komentar
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Jednostavno rečeno, imunokompromitovanost znači da vaš imunski sistem ne radi onako kako bi trebalo da bi vas zaštitio od infekcije ili da ne može da razlikuje vaše i strane ćelije.

„Postoji mnogo načina na koje ljudi mogu da budu imunokompromitiovani“, kaže hematolog Stjuart Seropian.

Povezane vesti

On dalje kaže da je „imunski sistem veoma složen, sastavljen je od mnogo različitih tipova imunskih ćelija koje služe različitim funkcijama. Ne postoji jedinstveno stanje imunokompromitovanosti.“

Nekoliko stručnjaka, koji rade na Univerzitetu Jejl u područjima transplantacijske hirurgije, neurologije, imunologije i onkologije, ponudilo je svoja obrazloženja.

Što znači „imunokompromitovan“?

Dobro je pokušati razumeti šta imunski sistem čini za nas.

„Imunski sistem ima dve osnovne funkcije: identifikovati strano tkivo i obezbediti odbranu od infekcije“, objašnjava dr Seropian.

Ona dodaje da za osobu kažemo da je imunokompromitovana prvenstveno kada je osetljivija na infekcije od zdravih osoba zbog problema sa bar jednom od te dve funkcije.

Što dovodi do toga da osoba postane imunokompromitovana?

Postoji više načina na koje pojedinac može da bude imunokompromitovan, kaže dr Dejvid Hafler sa  Univerzoteta Jejl. On deli uzroke u dve velike grupe: grupu genetskih mutacija i bolesti, kao što je HIV, koji prouzrokuje gubitak imunološke funkcije, i grupu lekova za određene bolesti, uključujući imunoterapiju.

Imunoterapija je tretman koji može da potisne ili priguši imunske odgovore kada je imunski sistem „preaktivan“, kao kod autoimune bolesti u kojoj imunske ćelije napadaju zdravo tkivo ili kod transplantacije organa.

Autoimune bolesti koje stvaraju ovaj preaktivan odgovor uključuju reumatoidni artritis, dijabetes tipa 1, multiplu sklerozu (MS) i upalnu bolest creva (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), prenosi Index.hr.

Komentari

Vaš komentar