Stručnjaci apeluju na roditelje da ne daju vodu bebama mlađim od šest meseci

Zdravlje 21. jun 202219:3732 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Stigle su letnje vrućine, što znači da će mnogi povećati unos vode. Ali dok se odrasli i starija deca podsećaju da je važno da konzumiraju dovoljnu količinu vode, stručnjaci apeluju na roditelje dece mlađe od šest meseci da im ne daju vodu.

Čak i ako je nesnosno vruće, dojene bebe mlađe od šest meseci ne bi smele da piju vodu jer to može da preoptereti njihove malene trbuščiće i spreči da dobiju potrebne hranljive supstance iz majčinog mleka. Takođe, konzumiranje vode kod dojenih beba može dovesti do hiponatremije i trovanja vodom, stanja koja se smatraju smrtonosnim.

Povezane vesti

Sekcija Američke akademije za dojenje, Američko udruženje ginekologa-akušara, Američko udruženje lekara porodične medicine, Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF i mnoge druge organizacije preporučuju isključivo dojenje u prvih šest meseci života. Isključivo dojenje definiše se kao ishrana majčinim mlekom bez bilo kakvih dodataka, što znači da nema dodavanja vode, sokova, mleka koje nije ljudskog porekla, i druge hrane, osim vitamina, minerala i lekova, ako je potrebno.

Međutim, bebe hranjene adaptiranim mlekom mogu imati koristi od malo vode tokom letnjih vrućina, ali to treba da bude flaširana voda, voda za bebe ili prokuvana voda iz slavine.

Zašto je voda loša za bebe?

Dojene bebe do šestog meseca ne trebaju vodu, dok se bebama hranjenim adaptiranim mlekom može davati u malim količinama kada je toplo.

Keti Zeratski iz klinike Mejo kaže da bebe sve svoje potrebe za tečnošću zadovoljavaju majčinim ili adaptiranim mlekom.

„Čak i po vrućem danu mogu dobiti sve svoje potrebe za hidratacijom kroz ljudsko mleko ili adaptirano mleko“, rekla je za ona za „BuzzFeed“, prenosi Index.hr.

Sve hranljive supstance važne za rast i razvoj nalaze se u majčinom mleku. Voda može da utiče na sposobnost da organizam apsorbuje proteine, vitamine i hranljive supstance koje se unose majčinim mlekom.

„Davanje vode odojčetu može da utiče na njegovu sposobnost da primi hranjlive supstance. Njihov želudac je tako mali i može  lako da se napuni vodom, što im otežava dobijanje potrebne hrane“, dodao je farmaceut Abas Kanani.

Šta može da se dogodi ako beba popije vodu?

Ako beba mlađa od šest meseci konzumira vodu, to može da dovede do trovanja vodom.

„Trovanje vodom događa se kada konzumirate previše vode u kratkom periodu i kada nivo natrijuma u krvi padne. To može da rezultira preopterećenjem bubrega, što može da dovede do potencijalne neravnoteže u nivoima elektrolita“, objašnjava Zeratski.

Abas dodaje da je pad natrijuma rezultat previše vode koja se unosi u telo, što je poznato kao hiponatremija. Kasnije bi to moglo da rezultira oticanjem mozga, napadima, a u nekim situacijama čak može biti i smrtonosno.

Komentari

Vaš komentar