Stojanović: Ne budite razočarani ako nalaz na antitela nije kakav ste mislili

Zdravlje 03. mar. 202112:02 > 12:1078 komentara
Podeli:

Prof. dr Radan Stojanović sa Medicinskog fakulteta izjavio je u Novom danu da su antitela "samo vrh ledenog brega našeg imunološkog odgovora". "Ispod toga krije se snažan deo našeg imunog sistema gde dominiraju T-limfociti. Posle 12 dana od primene prve doze Fajzera već su primećeni efekti zaštite, to nas dovodi na zaključak da nešto drugo sem antitela ima zaštitnu ulogu, ne treba osobe da budu razočarane ako nalaz na antitela ne bude kakav su mislili. Brzina stvaranja antitela ništa ne znači u imunološkom smislu", kaže on.

Prvo je istakao da „čarobnog metka protiv koronavirusa nema“.

„Moramo da smislimo kako ćemo da zaštitimo naše ljude, i zdrave i bolesne“, kaže on.

Govoreći o lekovima protiv koronavirusa američke kompanije Eli Lili, kaže da je prvo pitanje „kada primeniti lek“.

„Smatra se da ga treba primeniti u ranim fazama infekcije, i u toku prvih 10 dana od pojave simptoma. Drugo pitanje je kome dati daj lek, dolaze u obzir odrasli pacijenti, kao i dečja populacija od 12 do 17 godina, ali pod posebnim uslovima“, kaže on.

Suština je, dodaje Stojanović, da je prioritet vakcinacija.

„Lepo je da znamo da postoje neka antitela koja će pomoći određenim ljudima. Lek je registrovan za pojavu simptoma, mada određena klinička ispitivanja su pokazala da se može dati i preventivno kada se osoba nađe u okruženju gde ima mnogo obolelih da se ne bi razbolela“, kaže on, dodajući da „znamo da postoji, može pomoći, ali prioritet mora biti proces vakcinacije“.

Govoreći o slučaju Vranjanca koji je primio dve različite vakcine, kaže da se „vakcine do sada nisu mešale u ispitivanjima“.

„U potrebi da se nekako prevaziđe nedostatak vakcina u celom svetu, razne strategije se tu prave. Interesantno je pitanje da li se vakcine mogu kombinovati, započela su klinička ispitivanja u Rusiji, gde će se prvo davati Sputnjik V, a zatim AstraZeneka. Očekuje se čak i povećasna efikasnost. U Engleskoj je već planirano da bude uključeno negde oko 800 ispitanika koji će primiti prvo Fajzer pa AstraZeneku, pokušava se s tim da se vidi da li će biti koristi od kombinovanja vakcina, tako da je ovaj naš čovek iz Vranja dospeo u žižu javnosti neplanirano. Mislim da mu se ništa neće desiti, ali da treba pratiti stanje“, kaže Stojanović.

Antitela su, ističe, „samo vrh ledenog brega našeg imunološkog odgovora“.

„Ispod toga krije se snažan deo našeg imunog sistema gde dominiraju T-limfociti. Posle 12 dana od primene prve doze Fajzera već su primećeni efekti zaštite, to nas dovodi na zaključak da nešto drugo sem antitela ima zaštitnu ulogu, ne treba osobe da budu razočarane ako nalaz na antitela ne bude kakav su mislili. Brzina stvaranja antitela ništa ne znači u imunološkom smislu“, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, sušina u merama je da budu izabrane one mere koje nalaže aktuelna epidemiološka situacija.

„Ako nogu zahvati proces gangrene, nećemo je mazati antibiotskim mastima, nego ćemo je odseći i spasiti život pacijentu. Moguće je da su mere bile neadekvatne, zakasnele ili da nisu sprovođene dobro. Medicinski deo Kriznog štaba je dosta rigidan, dosta osetljiv na kritiku kolega. Nekako mi se čini kao da je stekao imunitet krda po tom pitanju, a to uopšte nije dobro, smatram da imamo svi zajedničkog neprijatelja, a to je koronavirus“, kaže on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar