Stefanu lekari uklonili tumor na mozgu u budnom stanju

Zdravlje 26. mar. 202111:23 > 15:4112 komentara
Podeli:

Stefan Aleksandar Knežev, mladić koji boluje od epilepsije i kome je, zbog toga, izvedena kompleksna operacija na mozgu u budnom stanju, priča za N1 kako se odlučio za tu operaciju. "Imao sam opciju da živim sa lekovima ili da idem na operaciju", kaže Stefan. O njegovom lečenju i operativnom zahvatu snimljen je i dokumentarac.

„Krajem septembra 2018. godine u Austriji sam dobio prvi napad, tada nisam ni znao da imam epilepsiju. Bio je to šok za mene, okrenuo mi se život, svi su se promenili prema meni, samo zato što imam epilepsiju. Diskretno su mi govorili neke stvari, to me je pogodilo sa 17 godina, terapije, nus pojave, manjak koncentracije, neispavanost neke su od pratećih pojava.

On kaže da mu je tumor pritiskao mozak i da je opcija bila ili da živi sa lekovima ili da ide na operaciju.

„Ja sam izabrao operaciju. Nije prvi put da se izvodi ovakva operacija, ali zbog mog stanja i tumora koji se nalazi na delu za razumevanje govora, ja sam bio u budnom stanju, pričao sam sa anesteziolozima, sa lekaraima“, priča Stefan i dodaje da je mentalna priprema bila izuzetno važna.

„Doktori su mi rekli da ću se „skinuti“ sa lekova, i zato sam se odlučio za operaciju, to me je poguralo. Takođe, sestra mi je medicinski radnik pa je me je dobro spremila, pričala je sa mnom“, kaže on.

O Stefanovom zahvatu snimljen je i dokumentarac, a on kaže da želi da podeli svoju priču sa drugima, jer, kako kaže, nije jedini koji ima epilepsiju. Dodaje da se mu se život posle operacije promenio.

„Imam obevezu da objasnim ljudima šta se dešava kad osoba ima napad, objasnio sam ljudima šta se radi u tim prilikama. Ljudi nisu sami i ne trebaju da se stide“, zaključio je Stefan.

Doktor Nikola Vojvodić koji je učestvovao u tom zahvatu objašnjava u čemu je njegova specifičnost.

„Hiruško lečenje epilepsije u budnom stanju je za specifične situacije kada se pritiska centar za razumevanje govora. Mora pažljivo da se demarkira ta zona. Govor nije moguće testirati dok pacijent spava pa neurohirurg stimuliše delove mozga i kada pacijent prestane da govori, onda se ta zona ne dira i precizno se odvoji ona zona koja izaziva epilepsiju. Veoma je kompleksan zahvat“, objašnjava doktor Vojvodić.

Komentari

Vaš komentar