Starije osobe imaju sličan nivo antitela nakon prve doze AstraZeneke i Fajzera

Zdravlje 15. apr. 202116:00 > 11:372 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Prva studija koja je direktno uporedila imunološki odgovor na vakcine protiv koronavirusa Fajzer/Bionteka i AstraZeneke utvrdila je snažan i sličan odgovor kod osoba starijih od 80 godina nakon prve doze vakcina, objavili su britanski naučnici.

Britanska studija takođe je otkrila da je ključna komponenta imunološkog sistema, poznata kao T- ćelije, pokazala jači odgovor kod onih koji su dobili vakcinu AstraZeneka/Oksford od onih koji su dobili vakcinu Fajzer/Biontek.

Povezane vesti

Naučnici koji su analizirali uzorke krvi 165 osoba u Britaniji starosti 80 do 99 godina koje su primile prvu dozu vakcina protiv koronavirusa rekli su da to otkriće zaslužuje dodatno opsežnije istraživanje.

Antitela blokiraju sposobnost koronavirusa da uđe u ljudske stanice, a T- ćelije mogu da deluju kao šira zaštita napadajući i uništavajući svaku česticu zaraženu virusom.

„Te vakcine su jednako efikasne u izazivanju odgovora antitela kod velikog broja ljudi u ovoj studiji, čak i nakon jedne doze“, rekao je Pol Mos, profesor hematologije na britanskom Univerzitetu Birmingam koji je bio koautor istraživanja.

„Obe vakcine su dobre“, rekao je Mos.

Treba naglasiti da je studija objavljena pre nego što je prošla naučnu recenziju.

Naučnici su utvrdili da su se ključna antitela stvorila u sličnim nivoima kod 93 odsto od 76 ispitanika koji su dobili jednu dozu vakcine Fajzer/Bionteka i kod 87 odsto od 89 ispitanika koji su dobili jednu dozu vakcine AstraZeneka.

Helen Pari, profesorka sa Univerziteta Birmingam koja je bila koautorka studije, rekla je da je veći broj onih koji su dobili vakcinu AstraZeneca, u odnosu na one koji su dobili Fajzer/Biontek, imao odgovor T-ćelija koji je mogao da se utvrdi testovima.

To otkriće je dodatni dokaz koji potvrđuje rezultate ranijih istraživanja koja ukazuju na to da antitela koja sprečavaju vezivanje koronavirusa za ljudske ćelije možda nisu jedini važan element imuniteta, i da T-ćelije takođe mogu da imaju važnu zaštitnu ulogu.

„Sada moramo da sprovedemo daljnja istraživanja da bi shvatili šta znači ova razlika u odgovorima T-ćelija“, rekla je Pari.

Otprilike polovina stanovništva Velike Britanije primila je barem jednu dozu vakcine protiv koronavirusa što je jedna od najviših stopa procepljenosti na svetu. Većina je dobila ili Fajzer/Biontek ili AstraZeneka vakcinu.

Komentari

Vaš komentar