Šta vi mislite: Šta će pušače najpre motivisati da ugase cigaretu?

Zdravlje 24. avg. 202108:00
Podeli:
cigarete
Izvor: Shutterstock

Gde god je bilo prilike, naučno – tehnološka istraživanja su se pobrinula da se proces sagorevanja iz svakodnevnog života trajno eliminiše, pa se danas samo licitira godina kada će “obična” vozila na dizel i gorivo zauvek prepustiti ulice hibridima. Ništa manje pažnje ne izaziva i trenutak kada će doći do gašenja večnog plamena cigarete. Poslednjih godina je i u toj oblasti nauka otkrila manje štetno rešenje.

U odnosu na tradicionalne cigarete, savremene alternative zasnovane na principu zagrevanja duvana ne sagorevaju duvan, samim tim eliminisana su i druga štetna svojstva koja nastaju paljenjem cigareta.

A koje su ključne razlike između ta dva procesa?

Kada se cigareta upali duvan počinje da gori i stvara se duvanski dim kroz koji pušači unose ne samo nikotin već i više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. U trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njen žar pri vrhu dostiže i do 900 stepeni pri čemu se oslobađaju toksini kao što su ugljen monoksid, katran.

Šta se postiže zagrevanjem?

Izvor : Pixabay/ Žarko Lazarević

Savremena naučna istraživanja došla su do nove tehnologije konzumiranja duvana a prvi takav sistem poznat u svetu je IQOS, koji zagreva duvan umesto da ga sagoreva. Samim tim, proizvodi se 95 odsto manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama. Takođe, bitna razlika je što cigarete stvaraju katran koji nastaje kao proizvod sagorevanja. To se na primeru IQOS-a ne dešava budući da ovaj sistem ne zagreva duvan, i tako ne proizvodi katran. On stvara aerosolni ostatak koji se suštinski razlikuje od katrana i sadrži znatno niže nivoe štetnih sastojaka.

Šta je najbolje rešenje?

Najbolja odluka je u potpunosti se i bez dileme odreći duvana i nikotina. Takođe, trajni prekid sa dugoročnim navikama nije lak pa ima i onih koji se, uprkos tome što su svesni negativnih efekata pušenja, ipak neće odreći cigareta. Njima su potrebne prave informacije o tome da u svetu danas postoje naučno zasnovane alternative kod kojih je potpuni prelazak sa cigareta bolji izbor u odnosu na nastavak pušenja. Iako bolja alternativa, IQOS nije bez rizika i njegovo korišćenje oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost.