Šta to ubrzava starenje naše kože

Zdravlje 11. avg 202212:15 > 12:17
Podeli:
koža, nega
Izvor: Shutterstock

Piše: Dr Nevenka Dokmanović

S letovanja ste doneli novu energiju i preplanuli ten. Ali osim Instagram fotografija i suvenira, moguće je da ste na koži koja se dugo izlagala suncu pokupili i poneku novu pegicu ili sitnu boru.

U mesto sjaja i jedrine, koža je sada postala dehidrirana i peruta se. I tako ste, na teži način, saznali kako deluje UV zračenje na kožu i zašto su dermatolozi toliko glasni kad preporučuju kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Šta je fotostarenje?

Fotostarenje je reč koja opisuje ubrzano starenje kože pod dejstvom sunca i ne odnosi se samo na bore već i na promenu teksture (kada je koža grublja na dodir i peruta se), kao i na promenu boje kože (pegice, kapilari, crvenilo). UV zračenje oštećuje DNK, kolagen i elastin naše kože.

Ukoliko želite da očuvate izgled zdrave i sjajne kože, neophodno je svakodnevno nanošenje krema sa SPF 50+, a tokom boravka na moru i nošenje šešira. Ako želite da brzo i jednostavno povratite zdrav izgled, neophodno je najpre uraditi neki od pilinga, bilo da su to obični skrab pilinzi u kućnim uslovima ili hemijski piling kod dermatologa.

Sledeći korak je dodatna hidratacija serumima s hijaluronom ili pak mezoterapija u ordinaciji. Tek tad ste počeli da oporavljate kožu dehidriranu i izmorenu suncem.

Iskoristite nova naučna saznanja

Dr Nevenka Dokmanović
Izvor : Dr Nevenka Dokmanović/Privatna arhiva

Međutim, nije samo sunce glavni krivac za loš izgled naše kože.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da na starenje kože 30 odsto utiče naše nasleđe, a čak 70 odsto spoljašnji faktori ili, kako ja to volim da kažem, stil života.

Ova činjenica upravo objašnjava zašto su žene pre samo pola veka u svojim četrdesetim izgledale dosta starije, a danas im je dostupno mnogo načina da otkrivaju novu mladost i – svoje četrdesete proglašavaju za nove tridesete!

Prednosti novih naučnih saznanja dovode ne samo do dužeg životnog veka nego i do znatnog poboljšanja kvaliteta života.

Štetni uticaj duvanskog dima

Jedan od bitnih faktora koji ubrzavaju starenje kože jeste i pušenje cigareta. Duvanski dim „napada“ našu kožu i spolja i iznutra. Direktno dejstvo dima cigarete, zbog toksičnih sastojaka u njemu, izaziva na koži lica suvoću, iritiranost i preosetljivost. Iz ovoga možemo da zaključimo da su ugroženi ne samo pušači nego i one osobe koje borave u zadimljenim prostorijama. Udar iznutra je kompleksniji i teži. Dolazi do ubrzane degradacije vlakana kolagena, a koža postaje opuštena. Kod žena se beleži i brža pojava bora oko usana, takozvane pušačke bore, ali i onih oko očiju, gde je koža najtanja. Zatim, zbog smanjene koncentracije kiseonika u krvi, koža dobija sivkastu, zagasitu boju, u dermatologiji poznata kao pušačka melanoza. Još mi se nije desilo, u dermatološkoj praksi dugoj 20 godina, da ne prepoznam pušača samo po boji kože. Toliko je tipična i izražena promena na licima pušača.

Bitno je naglasiti i da pušači imaju manju sposobnost regeneracije tkiva, sve rane i povrede kod njih zarastaju znatno sporije i teže, sa formiranjem „ružnijeg“ ožiljka. Da biste izbegli sve štetne uticaje duvanskog dima, najbolja opcija je svakako – nikada ne početi s pušenjem! Ukoliko ste već pušač, trebalo bi što pre prestati s tom navikom. Ukoliko, ipak, niste spremni na takav korak, možete potražiti informacije o dostupnim, naučno utemeljenim, manje štetnim, alternativnim duvanskim proizvodima, koji se baziraju na tehnologiji zagrevanja, umesto sagorevanja duvana i ujedno su deo koncepta smanjenja štetnosti o kome se dosta govori u poslednje vreme.

Fokus i na pravilnoj ishrani

Ne treba zaboraviti i da je na putu do zdrave i lepe kože, osim izbora dobre nege, dermatologa od poverenja i izbegavanja gore pomenutih loših navika, veoma bitno ne zaobići pravilnu ishranu. Ukratko, lepa koža voli voće, povrće, hranu bogatu vlaknima, ribu i morske plodove, nemasno meso, mlečne proizvode. Možda ste dosad i sami zaključili da je ishrana koja uključuje slatkiše, hranu sa previše soli, brzu hranu, preveliku količinu kafe, alkohol, ona koja narušava izgled vaše kože.

Pravilna hidratacija prati i pravilo – 30 mililitara vode na jedan kilogram telesne težine. To u proseku znači od 1,5 do dva litra vode dnevno. I ne zaboravite da rasporedite unos vode tako da je ne pijete posle 19 sati, jer u suprotnom može doći do nastanka otoka.