Šta se događa u telu nakon sat vremena vožnje bicikla?

Zdravlje 17. jul 202119:2417 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstok

Vožnja bicikla jedan je jedan od omiljenih oblika rekreacije, ali polako postaje i glavno prevozno sredstvo.

Vožnja bicikla ima čitav niz prednosti. Između ostalog, poboljšava mentalno zdravlje, gradi mišiće, smanjuje rizik od srčanih bolesti, pozitivno utiče na mozak, obezbeđuje bolji san, jača imunološki sistem, i još mnogo toga.

Povezane vesti

Naravno, tu je i korist kojoj se mnogi najviše raduju – gubitak kalorija i pomoć pri mršavljenju.

Vožnja bicikla je izvrsna vežba za mršavljenje jer je relativno lako sagoreti puno kalorija, bez da previše osećate da izazivate telo.

Dok vozite bicikl manje ste fokusirani na sagorevanje kalorija, umor i znojenje, a broj potrošenih kalorija raste bez da se na njega previše fokusirate. Jednostavno rečeno, stvara se osećaj blagostanja kakvog nema kod većine oblika vežbanja, piše Zadovoljna hr.

Sat vremena vožnje bicikla dnevno izvrstan je način za podsticanje gubitka kilograma. Osoba od 80 kilograma će tokom jednog sata vožnje umerenim intenzitetom sagoreti oko 650 kalorija.

To nisu sve prednosti jednosatne vožnje bicikla.

Naučnici su otkrili da vožnja bicikla popravlja raspoloženje. Kada je osoba smirena i lepo se oseća, mnogo je manja verovatnoća da će osetiti potrebu za prejedanjem slatkišima i nezdravom hranom. Neće tražiti čokoladicu kada oseća stres jer će joj prirodni osećaj blagostanja omogućiti da se nosi sa životnim izazovima bez potrebe za prejedanjem.

Sat vremena vožnje dnevno pomoći će i u izgradnji mišića, a povećanje mišićne mase stvara vitkiji, oblik tela.

Osim toga, mišići sagorevaju više kalorija nego masnoće, čak i kada sedite. To znači da će i nakon tih sat vremena vožnje bicikla vaše telo sagoreti više kalorija nego inače.

Još jedna prednost je da se radi o rutini koju je lako uklopiti u svakodnevnicu. Bicikl možete da vozite kad god vam to odgovara, a može da vam bude i prevozno sredstvo.

Sat vremena dnevno na biciklu biće dovoljno i da se vaš imunološki sistem poboljša i da se bolje bori sa infekcijama.

Komentari

Vaš komentar