Šta se događa u organizmu kada unosite previše vlakana?

Zdravlje 21. jan. 202117:30 > 12:583 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Ako vaša ishrana treba da obiluje nekim makronutrijentom, onda su to svakako vlakna.

„Vlakna su važna u ishrani jer ne samo da pomažu regulisanje rada creva i poboljšavaju celokupno zdravlje, veći imaju i druge blagodeti poput poboljšanja kontrole šećera u krvi, doprinosa zdravlju srca kontrolom holesterola i krvnog pritiska, ali i pomažu i u upravljanju telesnom težinom“, rekla je gastroenterolog Tara Menon.

Povezane vesti

Ali, sa vlaknima je moguće i preterati i to može da rezultira određenim nuspojavama.

Visok nivo vlakana takođe može da ometa apsorpciju nekih minerala, poput gvožđa ili antioksidansa, na primer beta-karotena.

Koliko vlakana nam je potrebno dnevno? 

Preporučeni dnevni unos vlakana je 25 grama dnevno za žene i 38 grama dnevno za muškarce. Međutim, neki stručnjaci procenjuju da čak 95 odsto populacije ne unosi toliko vlakana.

Iako se čini da većina ljudi ne ispunjava preporučeni unos vlakana, zapravo je moguće imati previše vlakana, posebno ako unos vlakana povećate vrlo brzo.

Previše vlakana može prouzrokovati nadimanje, bol u stomaku, dijareju, zatvor, privremeno povećanje telesne težine, smanjen nivo šećera u krvi, ali i blokadu creva, piše Healthline.

Najbolji je da uključite malo vlakana u svaki obrok.

„Ako vlakna unosite po malo tokom dana, izbećićete neke tegobe koje se mogu pojaviti pri većem unosu“, dodala je nutricionista Tarner-Mekgrejvi.

Osim toga, važno je i piti dovoljno vode kako biste obezbedili pravilnu probavu.

Komentari

Vaš komentar