Šta možete da uradite kada se pojavi ljubomora kod braće i sestara?

Zdravlje 12. jul. 202121:35
Podeli:
Izvor: Shutterstok

Ljubomora među braćom i sestrama nije retka pojava, a u nekim slučajevima nastavlja se i kada deca odrastu. Zbog toga je važno da obratite pažnju na to dok su još deca i eventualno rešite taj problem.

Istraživanja su pokazala da ljubomora može da zazove agresivno i nasilno ponašanje među braćom i sestrama.

Iako je to prilično raširena pojava i mnoga deca prolaze kroz period ljubomore, postoje metode kojima može da se smanji taj osećaj.

Prihvatite dečija osećanja 

Psiholozi kažu da je izuzetno bitno priznati dečije emocije. Vi kao roditelj morate da prihvatite da vaše dete može da bude ljuto, ljubomorno ili tužno.

Morate to da priznate i objasnite svojoj deci da je normalno da osećaju negativne emocije. Na vama je da ih naučite kako sa njima da se nose.

Provodite vreme s njima pojedinačno

Analizirajte koliko vremena provodite sa svojom decom zajedno i odvojeno. Tada ćete moći da vidite kada tačno braća i sestre postaju ljubomorni jedni na druge i kada osećaju da im nedostaje vaša pažnja.

Povezane vesti

Kad primetite da dete oseća da nema dovoljno pažnje roditelja, psiholozi predlažu određivanje vremena samo za vas dvoje. Unapred odaberite neki dan, dogovorite nešto zabavno za dete i provedite to vreme usmereni prema njemu.

Nemojte ih upoređivati

Nikad ne upoređujte braću i sestre. Upoređivanjem jednog deteta sa drugim može da stvori utisak da jedno dete volite više od drugog. Upoređivanje možda neće odmah pokrenuti ljubomoru, ali može da potkopa njihovo samopouzdanje i podstakne teskobu. Pokažite svojoj deci da cenite njihovu individualnost i da ih jednako volite.

Nasmejte dete

Smeh, uopšteno, ima brojne zdravstvene prednosti. Između ostalog, smeh može da smanji nečiji nivo teskobe. Psiholozi predlažu korištenje ovog alata za rešavanje ljubomore kod braće i sestara.

Kad neko od vaše dece oseća ljubomoru, preusmerite njegovu pažnju na nešto zabavno, nešto što će ih nasmejati. To će smanjiti tjskobu, a ljubomoru zameniti zabavom.

Zaboravite na rodnu pristranost

Roditelji se prema deci često ponašaju različito, u zavisnosti od toga kog su pola. Od devojčica se očekuje da budu drage, stidljive i lepe, a od dečaka da budu jaki i da ne izražavaju svoja osećanja, piše Bright Side.

Ali ako ne dopustite sinu da se igra istom igračkom sa kojom se igra vaša ćerka, jer je igračka „za devojčice“, dečak će možda postati ljubomoran.

Najbolje rešenje je da omogućite svojoj deci igru svim igračkama, iskustva i stvari usprkos njihovom polu. Zbog toga neće bitii ljubomorni jedni na druge jer će svi imati jednake mogućnosti.

Podjednako podelite odgovornosti

Ako se deca međusobno tuku, nije slučaj da je samo jedno dete krivo u sukobu. Osim toga, uloge „žrtve“ i „nasilnika“ često se menjaju među braćom i sestrama. Stručnjaci predlažu da roditelji dođu do srži sukoba i nateraju obe strane da se suoče sa odgovornostima za svoje postupke.

Ne krivite svoje dete

Iskusni roditelji ukazuju na to da je važno da ne okrivljujete jedno dete za nešto pred drugim. Pokušajte da neograničavatie jedno dete zbog drugog i pažljivo birajte reči.

Na primer, nemojte reći da se vaše dete ne može da se igra jer beba spava. Umesto toga, osmislite aktivnost, poput crtanja, koja će jedno dijete angažovati, a drugom dati priliku da odspava.

Pokažite im da je dobro imati braću i sestre

Brižni odnos između njih možete da motivišete čitanjem knjiga i pokazivanjem crtanih filmova o tome kako je dobroo imati braću i sestre, savetuju učitelji.

Komentari

Vaš komentar