Šta je BRNU virus koji se pojavio u beogradskim vrtićima i kako se leči

Zdravlje 14. jul. 202110:13 > 11:002 komentara
Podeli:

U beogradskim vrtićima prijavljeno je u dva navrata pojačano zaražavanje dece BRNU virusom. Reč je o bolesti ruku, nogu i usta, koja pogađa uglavnom predškolsku decu.

Prvi povećan broj dece zaražene ovim virusom javio se u maju, kada je osmoro dece imalo problema, a u junu je 15 mališana u Beogradu.

Dr Olivera Ostojić kaže da ovaj virus nije ništa novo. Takva vrsta povećanog broja zaražavanja se javila pre nekoliko godina kod nas, karakteristično je da se javlja leti kao i svi enterovirusi, ali nije reč o nečem nepoznatom – izazvan je pedijatrima poznatim virusom, navodi sagovornica N1.

Povezano:

Najčešće se javlja u kolektivima, kod dece predškolskog uzrasta –  u vrtićima, jaslicama. Prenosi se prljavim rukama, putem fecesa, sekreta iz nosa, direktnim kontaktom, kaže doktorka. Prevenira se pojačanom higijenom i ruku i prostora, u vrtićima treba redovno prati sve igračke, mora se voditi više računa o pranju ruku nakon toaleta – dakle, nešto pojačana higijena, dodaje.

„Virus se manifestuje tako što kreće sa sličnim simptomima respiratorne infekcije – s povišeniom temperaturom, malaksalošću, bolovima u grlu, dete odbija hranu, nije raspoloženo, a drugi, treći i četvrti dan javljaju se afte u ustima, a onda crvenilo dlanova i tabana koji su otečeni. Javljaju se i plikovi koji su ispunjeni tečnošću, koji pucaju, a ispod ostaje kožica koja je bolna. To je jedno stanje koje izgleda dramatično roditeljima. Neka deca ne mogu da hodaju zbog tih plihova na tabanima, koji bole“, navodi doktorka.

Kaže da ova virusna infekcija daje retke komplikacije i da sve traje četiri, pet dana. Nešto duže može da se održava u izlučevinama.

Savet je da roditelji, kad primete bolest, decu izvuku iz vrtića, da kao kliconoše virus ne bi prenosili na drugu dece.

Nema posebne terapije – simptomatska terapija je dominantna, snižavanje temperature, negovanje usne duplje i kože, kaže doktorka koja dodaje da postoje razni sprejevi za usnu duplju.

Savetuje dijetu bez kiselih sokova.

Komentari

Vaš komentar