Šta bi svaki petogodišnjak trebalo da zna?

Zdravlje 15. maj. 202217:451 komentar
Podeli:
Izvor: Ilustracija / Shutterstock / ilustracija

Dete u petoj godini je na nekoj vrsti prekretnice. Ono više nije tako malo i ta tranzicija daje priliku za više nezavisnosti i odgovornosti. Taj period je savršen da svoje dete naučite nekim osnovnim, ali važnim informacijama.

Deca mlađa od pet godina mogu da prate uputstva kada su u opasnosti, a nakon pete godine počinju da shvataju razloge zašto postoje sigurnosna pravila. To znači da mogu da razumeju i posledice prkošenja istima.

Pedijatar dr Kristin Džons smatra da bi svaki petogodišnjak trebalo da zna sledeće stvari:

Osnovni lični podaci

Dete staro pet godina treba da zna imena i prezimena svojih roditelja, kao i svoju adresu i mesto ili grad u kome živi.

Povezane vesti

Na kraju, i broj fiksnog ili moblnog telefona jednog od roditelja spada u kategoriju ličnih podataka.

Korišćenje melodije koju deca već poznaju može da pomogne da dete naučite važnim detaljima, kao i da ih ona upamte.

Šta bi trebalo da učine ako se izgube?

Ako se dete izgubi, trebalo bi da potražiti druge odrasle osobe sa decom i zamoli ih za pomoć, tvrdi dr Džons. Ako ne mogu da ih nađu, naučite ih da potraže uniformisanu osobu, poput policajca ili radnika u prodavnici, ako se tu nalaze.

Deca ne bi trebalo da otvaraju vrata bez odrasle osobe

Deca od pet godina će se uzbuditi kada začuju zvono, ali treba im objasniti da vrata smeju da otvaraju samo ako je sa njima odrasla osoba jer bi sa druge strane mogao da bude stranac, a ona ne mogu da znaju da li se radi o nekom ko je pouzdan.

Obavljanje jednostavnih poslova

Kad deca napune pet godina, možda ćete primetiti da vam nude pomoć u određenim stvarima koje radite. Sjajno je uključiti decu u kućne poslove i omogućiti im da osete ponos kad izvrše zadatak.

Pritom je važno da naučite dete gde su granice. Na primer, u redu je da postavi sto, ali neka rukovanje noževima prepusti odraslima.

Dete bi trebalo da zna da pozove hitnu pomoć

Deca od pet godina trebala bi da znaju broj hitne pomoći. Zato je važno da znaju šifru za otključavanje vašeg mobilnog telefona i broj na koji će dobiti hitnu pomoć. Takođe je važno da razgovarate sa detetom kada je pozivanje pomoći opravdano, piše Index.hr, prenosi N1 Zagreb.

Komentari

Vaš komentar