Širi se lažna informacija o uzrocima i lečenju kovida

Zdravlje 24. jan. 202216:345 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Aspirin nije lek za kovid-19 jer se virus ne može lečiti antikoagulansima, poručila je indijska agencija za proveru tačnosti podataka u svom tvitu. Odgovor je stigao nakon što je WhatsApp-om kružila lažna poruka.

Lažna poruka tvrdi da je rezultat autopsije u Singapuru otkrio da kovid-19 nije virus već bakterija. Poruka glasi: „Kovid je bakterija koja je bila izložena radijaciji i uzrokuje smrt koagulacijom (zgrušavanjem krvi)“.

U poruci se takođe navodi da su singapurske vlasti promenile protokole za lečenje nakon rezultata autopsije i da su počele da leče pacijente obolele od kovida-19 aspirinom, prenosi timesofindia.

Indijska agencija za proveru tačnosti podataka – PIB fact check, poručila je da je ta poruka lažna i da u nju ne treba verovati.

“Poruka koja se širi Whatsapp-om tvrdi da je 'kovid-19 bakterija koja se može lečiti aspirinom'. Ova tvrdnja je lažna. #COVID19 je virus, ne bakterija i ne može se lečiti s antikoagulansima poput aspirina”, navodi se u tvitu indijske agencije.

Ova poruka WhatsApp-om kruži već duže vreme.

U junu 2021, singapurska vlada je izdala saopštenje: "Lažna poruka u kojoj se kao izvor navodi Ministarstvo zdravstva Singapura kruži platformama za dopisivanje. U njoj se navodi da je nakon autopsije pacijenta preminulog od kovida-19 u Singapuru otkriveno da kovid-19 ne postoji kao virus već se radi o bakteriji koja je bila izložena zračenju i uzrokuje smrt zgrušavanjem krvi. Navodi su lažni i poruka nikad nije poslata iz singapurskog ministarstva zdravstva. Ranije verzije iste ove poruke u kojima se navode zemlje poput Italije i Rusije – takođe su lažne".

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar