Šest sati sna nije dovoljno da se telo regeneriše

Zdravlje 22. nov 202222:122 komentara
Izvor: Shutterstock

Opšte je poznato da nam je potrebno sedam do devet sati sna, ali mnogi od nas spavaju mnogo kraće od toga.

 

Stručnjakinja za spavanje Olivija Arecolo kaže da postoji značajna veza između spavanja i zdravlja. San utiče na sve – od pamćenja, preko stresa i emocionalnog stanja, do zdravlja kože i celokupnog zdravlja. A svi koji spavaju samo šest sati tokom noći, upozorila je Arecolo, imaju četiri puta veću verovatnoću da će se prehladiti.

Povezane vesti

„San je od vitalnog značaja. Oko 70 odsto hormona rasta proizvodi se u dubokom snu, a on je odgovoran za zdravlje kože, kao i za svaku ćeliju u telu. Uz nedovoljno vremena za oporavak, rastu šanse da ćemo biti iscrpljeni“, rekla je za „The Beauty Chef“.

Arecolo objašnjava da se naš mozak rešava neurotoksina dok spavamo, a oni su krivac za gubitak pamćenja, čak i Alchajmerovu bolest.

„Dugoročni efekat nedostatka sna je još gori. Nosi 45 odsto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i anksioznih poremećaja“, navela je.

Iz tog razloga, ona savetuje da preuzmete kontrolu nad svojim snom. Preporučuje uzimanje dodatka magnezija, ako je potrebno, za koji je poznato da podstiče pospanost i opuštanje.

Čaj od kamilice i uklanjanje svih izvora plavog svetla, poput mobilnih telefona, televizora, tableta i računara, takođe može da pomogne, prenosi Index.hr.

„Plavo svjetlo potiskuje melatonin i pridonosi poteškoćama sa spavanjem“, dodala je.

Komentari

Vaš komentar