Semenke lana – prava riznica zdravlja

Zdravlje 30. jun 202209:05 > 09:105 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Dok su čia semenke nešto popularnije i koriste se u kašama ili čak kao puding, semenke lana su zanemarena namirnica na koju biste trebalo da počnete da obraćate pažnju. Posebno kad shvatite na koje sve načine ove sitne semenke mogu da imaju znatne pozitivne efekte na vaše telo.

Od poboljšanja probave do smanjenja rizika od bolesti, mnogi su načini na koje konzumiranje semenki lana može pozitivno da utiče na vaše dugoročno zdravlje.

Semenke lana su pune vlakana

Ako tražite jednostavan način da povećate unos vlakana, uvođenje semenki lana u ishranu je odlično rešenje. Jedna kašičica semenki lana ima skoro tri grama vlakana što je jednako 11 odsto dnevno preporučenog unosa.

Povezane vesti

Prema Američkom udruženju za srce, potrebno je unositi 25 do 30 grama vlakana dnevno.

Ishrana sa malo vlakana ne samo da loše utiče na vašu borbu sa kilogramima već može da prouzrokuje probavne probleme i čak poveća rizik za razvoj honičnih bolesti.

Dodavanje semenki lana za doručak je odličan način za početak. Semenke lana možete umešati u kašu, u jogurit ili u smuti.

Bogat su izvor omega-3 masnih kiselina

Semenke lana su bogate alfa-linoleinskom kiselinom (ALA), vrstom esencijalnih masnih kiselina koje telo ne može da proizvede. Jedini način na koji ih možete uneti je hrana, a semenke lana su pune te kiseline.

Konzumiranje omega-3 masnih kiselina dokazano smanjuje upale u telu, što može da pomogne pu revenciji razvoja hroničnih bolesti. ALA je povezana specifično sa smanjenjem rizika od razvoja srčanih bolesti poput srčanog udara, kao i smanjenjem visokog krvnog pritiska.

Imaju pozitivan uticaj na zdravlje srca

Kao što je ranije pomenuto, ALA može da pomogne u smanjenju rizika od razvoja bolesti srca. Prema studiji objavljenoj u časopisu „Advances of Nutrition“, postoje snažni dokazi da konzumiranje ALA-e smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

To je zbog činjenice da je ALA polinezasićena masna kiselina koja na telo deluje protivupalno i dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Studije su takođe pokazale da konzumiranje semenki lana može da pomogne u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Takođe, pomažu i u snižavanju krvnog pritiska, što je važno za prevenciju srčanog udara.

Semenke lana pomažu u probavi

Semenke lana popularno se nazivaju prirodnim laksativima, što može da pomogne u procesu probave.

Studija objavljena u časopisu „Nutrition&Metabolism“ pokazala je da semenke lana (kad  se dodaje u proizvode koji se peku) smanjuje simptome konstipacije, kao i glikemijske i lipidne nivoe, za one sa dijabetesom tipa 2.

Pomažu u održavanju telesne težine

Održavanje zdrave težine je važno da bi vaše telo bilo dugoročno zdravo, zbog toga uvođenje semenki lana u ishranu može da bude ključno za održavanje zdrave težine.

Takođe, vlakna u semenkama lana vam mogu pomoći da se duže osećate sito, piše Eat This Not That, prenosi N1 Zagreb.

Komentari

Vaš komentar