Savetnik za imunizaciju u UNICEF-u: Vakcinacija protiv morbila ne može da čeka

Zdravlje 29. apr. 202212:30 > 13:11
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Broj prijavljenih slučajeva morbila eksplodirao je za skoro 80 odsto širom sveta u prva dva meseca ove godine, iako su stručnjaci poslednjih meseci neprestano alarmirali na opasnost od "apsolutne katastrofe".

Stručnjaci iz Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a strahuju da bi moglo da dođe do pojave ozbiljnih epidemija morbila koje bi mogle da pogodi 10 milona dece širom sveta.

Kako je do toga došlo, za Novi dan govori Dragoslav Popović, savetnik za imunizaciju u UNICEF-u.

Povezane vesti

On kaže da je ovo veoma važno globalno saopštenje koje bi trebalo shvatiti ozbiljno.

"Rutinska imunizacija dece je na neki način možda najveća žrtva vakcinacije protiv kovida -19. Nismo imali globalno dovoljno resursa da istovremeno odradimo i kovid vakcinaciju i vakcinaciju dece. Nijednog momenta nije bilo pitanje da li bi trebalo da se radi ili jedna ili druga vakcinacija, već je ključni zadatak bio da se radi i jedna i druga", kaže sagovornik N1.

On dalje kaže da je u Srbiji napravljeno dosta propusta, i da bi trebalo da se zapitamo šta možemo da uradimo da "zatvorimo rupe" koje su nastale za ove dve godine.

Broj prijavljenih slučajeva u Srbiji

"U Srbiji još uvek nemamo veliki broj slučajeva, i nije pitanje da li će biti više slučajeva, već kada će ih biti. To je moguće sprečiti i zato je važno ovo saopštenje koje je izdato", kaže Popović.

On dodaje da u Srbiji ne postoji elektronski sistem prijavljivanja za vakcinaciju, tako da informacije dolaze sa zakašnjenjem, ali se zna da je tokom pandemije, iz više razloga, obuhvat bio manji.

"Sada je vreme da se napravi akcija da se to koriguje i da se spreči ova pandemija koja nas čeka", ističe Popović

On kaže da smo ranijih godina imali problem sa MMR vakcinom i sa morbilama i pre pandemije. U pitanju je epidemija koja je zaustavljena neposredno pred pandemiju kovida-19 i da to ne bi trebalo da se dogodi ponovo.

Kako Popović navodi, obuvat je pao ispod 80 odsto u 2020. godini, a slična je situacija bila i u 2021. godini. Taj obuhvat je svakako ispod onih 95 odsto koji garantuje kolektivnu zaštitu od epidemije.

"Zadatak koji je pred nama je jasan i moramo da imamo taj obuhvat za bar 15 odsto viši za veoma kratak period", kaže Popović.

Popović osim što želi da uputi poruku roditeljima, želi da uputi poruku i pedijatrima.

"Moja poruka pedijatrima je da ne postoji važniji posao u narednih šest meseci, nego da nadoknadimo ono što je propušteno kada je u pitanju imunizacija, naročito MMR- om u protekle dve godine. Nema urgentnijeg zadatka od tog. A što se roditelja tiče, pozivamo ih da donesu odluku i da decu što pre vakcinišu, jer svako odlaganje vakcinacije je štetno i povećava rizik za zdravlje njihove dece, ali i druge dece u njihovom okruženju", istakao je Popović

Komentari

Vaš komentar