RFZO: Imamo svih lekova za kovid, spremni smo za jesen

Zdravlje 10. avg 202214:4713 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Srbija je na vreme obezbedila sve ključne lekove za kovid infekciju koji se primenjuju za sve grupe pacijenata i sve faze bolesti, od lakih do najtežih formi koje zahtevaju hospitalizaciju i apsolutno smo spremni za jesen, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Pročitajte još:

„Jedna smo od retkih zemalja koja je obezbedila sve ključne lekove prateći preporuke struke. Među prvima u Evropi i svetu smo uspeli da nabavimo neutrališuća monoklonska antitela i antivirusne lekove“, rekla je ona povodom medijskih upita i aktuelne situacije s koronavirisum, kao i primera iz regiona gde nema dovoljno lekova za kovid, objavio je RFZO.

Istakla je da je najvažnije da lekove ima u dovoljnim količinama za sve pacijente i da RFZO nikada nije došao u situaciju da nema lek za pacijenta kojem je potreban kao što se, kako je dodala, dešava u drugim državama.

Prema njenim rečima, pored specifičnih lekova za kovid infekciju ima dovoljno i drugih lekova koji su značajni za lečenje kovid pacijenata kao što su antibiotici, anestetici, infuzioni rastvori, antikoagulansi i drugo.

„Preporuke struke se kontinuirano prate, kao i razvoj novih inovativnih lekova kako bismo obezbedili terapiju koja se pokazala efikasnom za terapiju kovida, a imajući u vidu stalnu mutaciju virusa“, rekla je direktorka RFZO-a.

Komentari

Vaš komentar