Redovna terapija važna za astmatičare i osobe sklone polenskim alergijama

Zdravlje 29. mar 202114:28 > 15:501 komentar
Podeli:

Sezona polenskih alergija je počela, a sezona koronavirusa izgleda da ne postoji. Ona nas prati još od prošle godine.

Veliki problem je kako prepoznati razliku između infekcije koronavirusom i polenske alergije.

Odgovor na ovo pitanje dala je gošća Novog dana, dr Ivana Nikolić Brstina iz Gradskog zavoda plućne bolesti.

Povezane vesti

Proleće je počelo, godišnje doba kada smo najviše izloženi polenu, preko drveća, trave, a kasnije i korova, a ti alergeni su glavni faktori okidači za alergijski rinitis i za astmu, kaže doktorka i dodaje da su simptomi koji se javljaju kod pacijenata osnovna razlika između alergija i kovid infekcije.

„Kada je u pitanju alergijski rinitis onda je to curenje nosa, zapušenost nosa, kijanje, svrab, crvenilo očiju, suzenje i svrab očiju. Često se kod pacijenata javlja i glavobolja zbog prisutnosti sekreta u sinusima i postnazalno slivanje sekreta. Dok su za kovid infekciju tegobe drugačije, tu dominira prvenstveno temperatura, groznica, gubitak ukusa mirisa, kašalj, mijalgija i digestivne tegobe. Tako da na osnovu ovih tegoba i laboratorijskih analiza pravimo razliku“, objasnila je dr Nikolić Brstina.

Kada ustanovimo da nije reč o kovidu već o polenskoj alergiji osoba treba da se obrati lekaru, kako kaže doktorka, naročito ako osoba nije do tada imali takve simptome. Ali ako se sa ovim već susretala onda može da počne sa terapijom, to su pre svega oralni antihistaminici, a kasnije intranazalni kortikosteroidni sprejevi.

Značaj telemedicine 

Ukoliko osoba ne može da se javi specijalisti za uho, grlo, nos, onda to mora da ide preko ambulante opšte medicine.

„U našoj ustanovi, kako već godinu dana radimo u ovom režimu, mi se trudimo da zahvaljujući telemedicini napravimo jednu vrstu kontakta sa pacijentima, i upravo to smo i radili prošle godine kada su bili u pitanju pacijenti koji su lečeni od astme. Sada ćemo to nastaviti, tokom naredna dva meseca, kada putem telemedicine, teledijagnostike i konsultacije pravimo uvid u stanje pacijenata koji imaju disajne tegobe“, kaže dr Nikolić Brstina.

Kada govorimo o osobama sa astmom, koje spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju koronavirus, bilo je onih koji su se zarazili ovim virusom.

„Pacijenti koji imaju astmu, kao i pacijenti sa drugim hroničnim bolestima, svako su rizična grupa i to su posebno ugroženi pacijenti koji imaju težak oblik astme jer su njihovi disajni putevi i onako vulnerabilni. Mi stalno govorimo pacijentima o značaju uzimanje stalne terapije. Ako se uzima redovna terapija, pacijenti neće imati tegobe, neće imati limitiranu fizičku aktivnost, neće biti dnevnih i noćnih tegoba i moći će sasvim normalno da funkcionišu“, rekla je doktorka.

Ukoliko se javi kovid infekcija, ukoliko su u pitanju teški oblici bolesti i hospitalizacija, potrebna je i eventualna nadoknada kiseonika, prema rečima doktorke to je nešto što se često dešava.

Vakcinacija osoba obolelih od astme

Doktorka je naglasila da oboleli od astme, ako nema akutizacije bolesti, mogu odmah da se vakcinišu i treba odmah da se vakcinišu.

Ako je njihova bolest stabilna, ako nije prisutna temperatura, prehlada ili druge bakterijske infekcije, treba da se vakcinišu i treba redovno da koriste terapiju.

 

Komentari

Vaš komentar