Radisavljević: Nemamo epidemiju HIV, bez panike dok Batut ne objavi rezultate

Zdravlje 09. maj. 202218:38 > 18:5917 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Goran Radisavljević iz Timočkog omladinskog centra kaže da nedavno objavljeni podaci Nacionalnog centra za reproduktivno i seksualno zdravlje "Potent" da u Srbiji sa HIV virusom živi oko 3.000 osoba i da je od početka godine registrovano 20 do 30 odsto slučajeva više u odnosu na prošlu godinu, nisu tačni, jer ćemo prave podatke imati tek krajem godine, kada će ih objaviti Institut za javno zdravlje Batut, koji drži referentne informacije i broj inficiranih od HIV. "Dok Batut ne objavi rezultate ne možemo da podižemo paniku i da kažemo da sada imamo epidemiju HIV koju nemamo", istakao je on.

Radisavljević u Danu uživo na TV N1 pojašnjava da udruženja građana rade preventivne programe ili podršku osobama sa HIV-om, i kao takve sprovode određene programe koji se finansiraju od strane Globalnog fonda i delom Ministarstva zdravlja. Dodaje da ono što te organizacije i udruženja građana mogu da rade na terenu je testiranje van institucija, jer po zakonu uzorkovanje krvi mogu da rade samo zdravstvene institucije.

Povezane vesti

"Zajedno radimo testiranje koje je i anonimno i poverljivo. Mi dobijamo šifru, ali da bi osoba bila zvanično u bazi ili da se zna stvarni broj HIV pozitivnih, ona mora biti dijagnostifikovana od strane zdravstvene ustanove, sa zdravstvenom knjižicom i legitimisana", navodi on.

Dodaje da od procenjenog broja HIV pozitivnih 90 odsto zna svoj status, od njih je 90 odsto na terapiji, a od tih 90 odsto na terapiji kod 90 odsto ne možemo da detetkujemo HIV u njihovom organizmu.

On kaže da je od 1985. kada je otkriven prvi slučaj HIV pozitivnog u Srbiji do novembra prošle godine ukupno dijagnostifikovano 4.300 inficiranih, od čega je 1.300 umrlo, te je trenutno, prema zvaničnim podacima, broj HIV pozitivnih oko 3.000.

Navodi i da je svake godine broj novoinficiranih između 150 i 200, kao i da su neki pomislili pošto je Potent objavio ove podatke da je samo ove godine novozaraženo 3.000 ljudi, a ne da je to ukupni broj slučajeva.

Kaže i da organizacije civilnog društva rade testiranje u zajednici i da sa takvim podacima treba da upute osobu da se javi u zdravstvenu ustanovu, gde test treba da se potvrdi, i gde nakon toga osoba ulazi u sistem.

Upitan kome najviše šteti ovakvo objavljivanje podataka, Radisavljević kaže da su u najvećem riziku upravo oni koji žive sa HIV-om, kao i oni od pojačanog rizika od te infekcije, a to su najviše homoseksualci i seksualne radnice, koji su i inače na meti diskriminacije.

Ukazuje i da je prevencija najbitnija i podseća da postoje tri osnovna načina na koji se HIV prenosi: putem zaražene krvi, što je najčešće kod intravenskih korisnika droga, i tu je prevencija korišćenje sterilnog pribora, potom putem nezaštićenog seksa i tu je najbolja prevencija zaštita, odnosno korišćenje kondoma i lubrikanata, kao i prenošenjem sa majke na dete, ali napominje da u prošlosti u Srbiji nije bilo mnogo takvih slučajeva.

Podseća i da širom Srbije postoje zavodi za javno zdravlje kojima se mogu obratiti oni koji su bili u riziku, kao i da brojne organizacije civilnog društva imaju akcije u kojima dele kondome, lubrikante, sterilan pribor.

"Nama je u interesu da otkrijemo što veći broj inficiranih, jer će to smanjiti broj novozaraženih, a i produžuje život onima koji dođu na terapiju. Ako se pravilno koristi terapija ne može da se detektuje HIV u organizmu", pojašnjava on.

A na pitanje da li su mladi svesni rizika od HIV-a i drugih seksualno prenosivih bolesti, on kaže da donekle imaju svest, ali da nemaju odgovornost.

Kaže i da će u nedelju biti obeležen Dan sećanja na preminule od HIV, a sledeće nedelje je i Evropska nedelja testiranja, te je pozvao sve koji su bili u riziku da se testiraju.

Upitan da li su se i sa kakvim problemima suočavali inficirani HIV-om tokom epidemije koronavirusa, on kaže da su imali terapiju, lekovi su bili dostupni, ali praćenje samih pacijenata je bilo problematično, jer su infektolozi zbog kovida bili preopterećeni poslom.

Komentari

Vaš komentar