Radiolog: Kovid ostavlja posledice po zdravlje i kod asimptomatskih slučajeva

Zdravlje 17. feb. 202113:14 > 15:4033 komentara
Podeli:
dr Aleksandar Ivković Niš
Izvor: Izvor: N1

Radiolog iz Niša Aleksandar Ivković, ukazujući da je kovid sistemska bolest, da ne treba biti u zabludi da postoji trajni imunitet, kao i da će trećina zaraženih sigurno imati neku posledicu po zdravlje, ističe da nisu ugroženi samo oni koji su imali teške oblike bolesti, "već i oni koji su imali vrlo lake oblike bolesti koje nisu ni osetili".

„Italijani su proučavali asimptomatske slučajeve i zabeležili su kod 18 odsto pacijenata promene na krvnim sudovima pluća. To što neko nema simptome ne znači da nije bolestan“, poručuje Ivković za TV N1.

Povezane vesti

On pojašnjava da bi se procenilo stanje pacijenata postoji bodovanje od 0 do 25, i na toj skali oni koji imaju od 0-15 nisu životno ugroženi, dok preko 15 već zahteva bolničko lečenje.

„Desilo nam se da imamo asimptomatskog pacijenta koji je imao skoro 15, a nije imao ni temperaturu niti je kašljao, što je prosto neverovatno“, navodi on.

Priča da je i sam imao koronu u julu prošle godine, i da je dva meseca bio nesposoban za bilo koji posao, kao i da je tek posle četiri-pet meseci mogao da kaže da se oseća dobro.

O tome koje su posledice korone, navodi da kod starijih često dolazi do pojačane fibroze pluća koja smanjuje mogućnost pluća da dišu, dok se kod mlađih uglavnom nalazi hronični bronhitis, „imali smo i sitne šlogove u mozgi kod onih koju su stari oko 50 godina“, a jedna od posledica je i hronični umor, „koji ako traje duže prelazi u bolest“. No ističe da i dalje češće dolaze na pregled oni koji su akutno bolesni, a mnogo manje ljudi dolaze na kontrolu posle preležane bolesti.

„Od novih pacijenata niko ne stiže da se bavi starim“, poručuje on i dodaje da bi oni koji su preležali koronu trebalo da dođu na kontrolu šest meseci posle bolesti.

Ističe da treba da prate osnovnu krvnu sliku, da kontrolišu pluća i srce, jer su kod mnogih pacijenata zabeleženi problemi sa srčanim mišićem, „što može da ostavi trajne posledice“.

Podseća i da bolest ima pet faza: „prva, nulta faza kad je osoba već bolesna, a ne oseća nikakve tegobe, tada najčešće i zaražava druge ljude jer se oseća dobro i u snazi je, pa nije izolovana“.

„Druga faza je inicijalna faza bolesti – od prvog dana pojave simptoma do petog dana, kada ima blage simptome. Obavezno je da se u tom trenutku izoluje i da se ne izlaže nikakvom naporu, da uzima više tečnosti i da ima normalnu ishranu sa dosta vitamina, ali ne kroz suplemente, već kroz salate voće…“, navodi Ivković.

Dodaje da je sledeća faza uspona bolesti, kada dolazi do naglog pogoršanja, što traje do desetog dana, i tada mora da se prati stanje, bez obzira da li se pacijent leči kod kuće.

Ističe da lek za kovid ne postoji, i da je vakcina jedina prevencija.

Reporter N1 izveštava da se građani u Nišu vakcinišu ruskom Sputnjik V i kineskom Sinofarm vakcinom, a stigle su i određene doze vakcine Fajzer, ali samo za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Pogledajte celu emisiju N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar