Pušači podložni većem riziku od hospitalizacije zbog kovida-19

Zdravlje 20. okt. 202114:50
Podeli:
Izvor: N1

Verovatnoća da će pušači završiti na lečenju u bolnici zbog posledica kovida-19 je 80 odsto veća nego za nepušače, a znatno je veća i verovatnoća od smrtnog ishoda kao posledice te bolesti u odnosu na nepušače, pokazalo je istraživanje. 

Studija, sprovedena pod vođstvom naučnika sa Oksforda, prva je koja je analizirala i opservacijske i genetičke podatke o pušenju i koronavirusu.

Povezane vesti

Do sada je, kažu stručnjaci, bilo konfliktnih podataka o tomu do koje mere pušenje utiče na hospitalizaciju zbog kovida.

U istraživanje je bilo uključeno 412.469 ljudi. Među njima je 1.649 osoba bilo pozitivno na kovid, 968 ih je primljeno u bolnicu, a kod 444 je došlo do smrtnog ishoda.

Većina, odnosno 57 odsto od ukupnog broja uključenih u istraživanje nikad nije pušilo, 37 odsto su bili bivši pušači, a četiri odsto učesnika istraživanja je pušilo za vreme trajanja studije.

Među potonjima je većina ili 71 odsto učesnika studije spadalo u umerene pušače, do 19 cigareta na dan, a ostatak od 29 odsto bili su teški pušači, koji su pušili 20 ili više cigareta.

Rezultati su pokazali da, u poređenju sa onima koji nikad nisu pušili, kod sadašnjih pušača rizik od hospitalizacije zbog kovida iznosi 80 odsto.

Studija je pokazala i da je kod osoba koje puše od jedne do devet cigareta uočena dvostruko veća verovatnoća od smrtnog ishoda od kovida u odnosu na nepušače, a u onih koji puše od 10 do 19 cigareta verovatnoća je čak šest puta veća. Kod teških pušača rizik je još veći.

„Rezultati istraživanja idu u prilog uzročno posledičnoj vezi između pušenja i rizika od razvoja teškog kovida“, naveli su autori u studiji objavljenoj u časopisu „Thorax“.

„Naši rezultati ukazuju na to da je pušenje povezano sa rizikom od razvoja teškog kovida baš kao što ono utiče na zdravlje srca, nastanak raznih vrsta tumora i svih ostalih stanja sa kojima je pušenje povezano“, rekao je voditelj istraživanja dr Ešli Klift, dodajući da bi „sada bilo pravo vreme da se odluče na prestanak pušenja“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar