Psihijatri: Dvostruko povećanje broja obolelih od depresije i alkoholizma

Zdravlje 20. maj. 202217:22 > 17:452 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pandemija kovida-19 dovela je do brojnih promena na ličnom, porodičnom i socijalnom planu svakog pojedinca i uticala na mentalno zdravlje stanovništva, dok se medicinska struka suočila sa mnoštvom problema i izazova, uključujući tu i oblast psihijatrije, saopštilo je Udruženje psihijatara Srbije.

Problemi i izazovi uključuju pojavu raznih poremećaja u populaciji, pogoršanje stanja kod ranije dijagnostikovanih pacijenata, ali i pojavu problema u mentalnom funkcionisanju zdravstvenih radnika koji su bili uključeni u lečenje pacijenata obolelih od kovid, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Ovo je ujedno i prvo epidemiološko istraživanje tog tipa, a rezultati pokazuju da svaka 15. osoba ima neku vrstu duševnih smetnji.

Zabeleženo je dvostruko povećanje broja obolelih od depresije, ali se zloupotreba alkohola izdvojila na vrhu te negativne liste, dodaje se u saopštenju.

Pod pokroviteljstvom Fonda za nauku Srbije tokom pandemije je na reprezentativnom nacionalnom uzorku urađeno veliko nacionalno istraživanje „Psihijatrijski poremećaji, distres i pandemija kovida-19 u Srbiji“.

Komentari

Vaš komentar