Prvi rezultati analize u Izraelu pokazuju da je Fajzerova vakcina vrlo efikasna

Zdravlje 26. jan. 202116:18
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Fajzer vakcina je efikasna i nešto više nego što su pokazala prethodna klinička ispitivanja, rezultat je prve analize Izraelaca koji su primili dve doze.

Izraelska zdravstvena služba Makabi je objavila da je prve nedelje posle potpune imunizacije koronavirusom zaraženo samo 0,015 procenata ljudi, odnosno 20 od 128.600 vakcinisanih.

povezane vesti

Vodeći izraelski imunolog Siril Koen izjavio je za izraelske medije da je za tih nedelju dana inficirano 0,65 procenata opšte populacije.

Koen procenjuje da vakcina neznatno premašuje efikasnost predvidjenu u Fajzerovim kliničkim ispitivanjima i da su rezultati „uzbudljivi“ jer potvrduju pretpostavku da je vakcina visoko efikasna.

Analitičarka Makabija Anat Eka Zohar je rekla da su rezultati „vrlo dobri“ i da, ako se tako nastavi, moglo bi biti da je vakcina efikasnija nego što je farmaceutski gigant Fajzer mislio na osnovu svojih ispitivanja.

Iako se radi o prvim podacima oni su veoma važni u trenutku kada ceo svet gleda u Izrael kako bi se utvrdila efikasnost vakcine, dodala je ona.

Koen je medjutim upozorio da uprkos, kako je rekao, „impresivnim rezultatima“ nema kontrolne grupe niti dovoljno podataka o vakcinisanim ljudima.

Niko od 20 zaraženih nije na bolničkom lečenju, niti je imao temperaturu višu od 38,5 stepeni, što bi mogao da bude pokazatelj da vakcina sprečava ozbiljnu bolest, čak i kod inficiranih, rekla je analitičarka Eka Zohar, ali je dodala da se ne zna koliko bi oni bili bolesni bez vakcine.

Komentari

Vaš komentar