Promenjeno ime vakcine AstraZeneke

Zdravlje 30. mar. 202117:3020 komentara
Podeli:
Astrazeneka
Izvor: JOEL SAGET / AFP

Kompanija AstraZeneka promenila je ime vakcine protiv koronavirusa koja se trenutno suočava sa nepoverenjem ljudi zbog neželjenih efekata u pojedinim zemljama.

Britansko-švedska farmaceutska kompanija promenila je ime svoje vakcine protiv koronavirusa, pa ona sada umesto AstraZeneka kovid 19 vakcina nosi ime „vakszervija“.

U saopštenju za medije, kompanija je istakla da promena imena ne podrazumeva i promenu sastava vakcine, ali da je dobro da medicinski radnici budu upoznati sa novim imenom zbog drugačijeg pakovanja i etikete.

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je prošle nedelje novo ime vakcine, koje je već našlo i na zvaničnom sajtu Agencije.

Novo ime vakcine koju su razvili kompanija AstraZeneka i Univerzitet u Oksfordu predstavljeno je dok se kompanija suočava sa nepoverenjem u bezbednost vakcine zbog izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka i smrti pojedinaca koji su je primili u nekim državama.

Novo ime, ali je problem stari

Više od deset zemalja širom Evrope privremeno je ranije ovog meseca obustavilo vakcinaciju AstraZenekinom vakcinom zbog izveštaja o stvaranju krvnih ugrušaka i nekoliko sumnjivih smrtnih slučajeva.

Nakon što su stručnjaci Evropske agencije za lekove više puta istakli da je korist od vakcine veća od rizika i da nema dokaza da vakcina izaziva neželjena stanja, većina zemalja ju je vratilo u upotrebu.

Ipak, vlasti u Kanadi obustavile su danas upotrebu AstraZenekine vakcine za ljude mlađe od 55 godina zbog zabrinutosti da bi mogla da bude povezana sa retkim slučajevima pojave stvaranja krvnih ugrušaka.

Slično su učinile i berlinske državne bolnice iz lanaca „Šarite“ i „Vivantes“, koje neće davati ovu vakcinu ženama mlađim od 55 godina.

Odluka je usledila nakon izveštaja o retkim ali ozbiljnim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka i u nekim slučajevima i smrti nakon vakcinacije, uglavnom kod mladih žena.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar