Promene koje vrat trpi zbog novih tehnologija

Zdravlje 10. jan 202119:26
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Dok čitamo poruke sa mobilnog telefona ili računara,vrat trpi pritisak kao da na leđima nosimo teret od 27 kilograma. To ostavlja brojne posledice, uključujući bolove u kičmi, ali i neželjene estetske promene na vratu.

Vidimo to svuda, u kućama, kancelarijama ili dok šetamo ulicom, takozvana „tech neck“ (tehnološki vrat) postala je sveprisutan fenomen.

Povezane vesti

On je rezultat „stresa“ mišića prilikom upotrebe telefona, tableta i računara, koji rezultira bolovima u vratu i ramenima, ali i ukočenosti, tako da imamo problem koji se samo pogoršava, piše Healthline.

Prema globalnim studijama, ljudi u zapadnim društvima dnevno provode pet sati i 53 minute na digitalnim uređajima, od čega tri sata i 17 minuta odlazi na upotrebu mobilnog telefona.

Rezultat? Glavobolje, grčevi u vratu i bolovi u ramenom zglobovu, pruzrokovani dugotrajnim nepomičnim držanjem vrata, kaže K. Daniel Riu, ortoped koji razlaže uzroke i simptome tehnološkog problema i nudi načine za ispravno i sigurno poravnavanje tela tokom upotrebe mobilnih telefona, računara i drugih digitalnih uređaja.

Pomozite svom vratu

Pravilno držanje tela je kad su uši, ramena, kukovi i zglobovi u ravnoj liniji , pa dobro uvežbajte tu pozu pred ogledalom. Ako je glava dugo u pognutom položaju, javlja se pritisak na strukture zglobova, pa se polako razvijaju oštećenja vrata koja se u mlađoj dobi još ne mogu registrovati, no kasnije svakako dolaze do izražaja, upozoravaju stručnjaci.

Zato, kad duže gledate u ekran mobilnog telefona, pobrinite se da kičmu postavite u neutralan položaj. Svaki čas menjajte položaj ruke u kojoj držite telefon, spustite je malo niže, pa podignite malo više, pomerajte je levo-desno, a važno je i da vrat nije dugo u istom položaju.

Nastanak bora zbog lošeg držanja vrata

Kao i kod kože na bilo kom drugom delu tela, i kod kože vrata dolazi do nastanka bora usled čestog istezanja, ponavljajućih pokreta i gubitka kolagena usled procesa starenja. Zbog toga se često kaže da se godine mogu sakriti bilo gde drugde, ali ne i na vratu.

Zbog toga, kad sedeći put budete držali telefon u ruci, pokušajte da ga držitete u nivou glave da bi što manje „krivili“ vrat.

Kod korišćenja laptopa ili čak gledanja televizije, pokušajte da uređaj bude što više u ravnini s vratom, kako biste izbegli navedene probleme.

Komentari

Vaš komentar