Produženi kovid i dalje zbunjuje doktore, ali lečenje je moguće

Zdravlje 29. jan 202114:10 > 14:131 komentar
Izvor: Foto: Shutterstock

Medicinski radnici rade na tome da razumeju više stanje koje nazivaju „produženim kovidom", među pacijentima koji imaju dugotrajne simptome mesecima nakon oporavka od koronavirusa.

„Osobe sa produženim kovidom često se javljaju sa upornim, teškim umorom, glavoboljama i „moždanom maglom“, koja se definiše kao blago subjektivno kognitivno oštećenje, otprilike četiri nedelje nakon akutne bolesti“, rekao je dr Alfonso Hernandez-Romie, član tima koji je zadužen za kovid-19 pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Povezane vesti

Studija nedavno objavljena u časopisu „The Lancet“ otkrila je da od 1.733 pacijenta sa koronavirusom koji su lečeni u kineskom gradu Vuhan, 76 odsto njih  još uvek ima najmanje jedan simptom šest meseci nakon što su simptomi počeli, prenosi CNN.

Lekari su saopštili da težina bolesti kovid-19 može malo da utiče na to da li će pacijenti imati produženi kovid, reklao je Hernandez-Romie.

Dr Alison Navis, docent na Medicinskom fakultetu u Njujorku, rekla je da se jedan od najčešćih simptoma produženog kovida takozvana „moždana magla“.

„Moždana magla je simptom. To nije dijagnoza, a različitim ljudima znači mnogo različitih stvari“, rekla je dr Navis i dodala:

„Često je to kombinacija problema sa kratkotrajnim pamćenjem, koncentracijom ili poteškoćama u govoru ili pronalaženju reči.“

Dr Navis je rekla da „moždana magla“ izgleda da nema jasnu vezu sa ozbiljnošću infekcije kovidom-19, uzrastom ili drugim faktorima rizika. Rekla je, takođe, da su lekari primetili ove simptome kod mlađih pacijenata, uključujući decu i adolescente, koji su imali blagi koronavirus i koji su prethodno bili zdravi.

„U odsustvu plana lečenja za ljude koji imaju produženi kovid, lekari su ciljali specifične simptome za lečenje“, dodala je  dr Navis.

 

Komentari

Vaš komentar