Preeklampsija – stanje u trudnoći koje naučnici povezuju sa demencijom

Zdravlje 11. avg 202219:40 > 12. avg 2022 09:00
Podeli:
trudnica, trudnice, stomak, trudnoća, žena,
Izvor: Shutterstock

Preeklampsija podrazumeva pojavu problema sa visokim krvnim pritiskom u trudnoći, a istraživanja su dokazala da to stanje može dovesti do bolesti srca kasnije u životu. Novo istraživanje sada tvrdi da preeklampsija može da poveća i rizik od demencije.

Povezanost visokog krvnog pritiska sa neurodegenerativnim bolestima

Grupa istraživača iz Minnesote otkrila je da žene koje pate od tog stanja na kraju razviju više otrovnih naslaga u krvi, što je glavni znak Alchajmerove bolesti.

Povezane vesti

Zasebna studija Univerziteta u Juti pokazala je da su one žene sa visokim krvnim pritiskom, koji se pojavljuje usled preeklampsije, tokom trudnoće imale 64 odsto veći rizik od razvoja vaskularne demencije.

U međuvremenu, holandska studija ukazuje da su buduće majke koje su patile od hipertenzije doživele oko 38 odsto više trošenja moždanog tkiva od onih bez preeklampsije ili visokog krvnog pritiska.

„Ovaj niz otkrića naglašava koliko je važno da se trudnicama ponudi redovno praćenje i lečenje visokog krvnog pritiska tokom trudnoće. Žene su u većem riziku od demencije od muškaraca, pa i kada se uzme u obzir duži životni vek žena. Istraživači su predložili različite teorije kako bi objasnili povećani rizik od demencije kod žena, ali potrebno je još analiza da bi se pronašli konačni odgovori, kao i istraživanja faktora koji mogu posebno da utiču na kognitivno zdravlje žena“, rekla je dr Roza Sančo iz „Alzheimer’s Research UK“, koja je vodila istraživanja.

Dr Sančo je dodala da je visoki krvni pritisak rizičan za srce, što ima posredni efekat na zdravlje mozga.

„Novo istraživanje naglašava uticaj koji visoki krvni pritisak i povezani poremećaji tokom trudnoće mogu da imaju na rizik od razvoja demencije kod žena kasnije u životu.“

Ketrin Grej iz Društvu za Alchajmerovu bolest, rekla je da uprkos tome što su 65 posto ljudi koji žive sa demencijom žene, relativno malo se zna o tome šta stoji iza rizika od demencije kod žena, prenosi Index.hr.

„Ova otkrića potvrđuju ono što već znamo o tome kako visoki krvni pritisak utiče na zdravlje mozga u trudnoći. Važno je da rezultati ukazuju na to da ako se žene sa istorijom visokog krvnog pritiska rano identifikuju, i ako im se ponudi pravi tretman i podrška, ne samo da bismo mogli da ih održimo zdravima tokom trudnoće i porođaja, već  bismo i potencijalno mogli da smanjimo rizik od razvoja demencije kasnije u životu“, rekla je Grej.

Komentari

Vaš komentar