Preboleli od jedne doze vakcine zaštićeniji od zdravih vakcinisanih sa dve

Zdravlje 12. mar. 202110:317 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Osoba koja je prebolela kovid-19 i primila jednu dozu vakcine Fajzer/Biontek ili Moderna podjednako je ili čak i bolje zaštićena od nekoga ko nikad nije imao koronavirus i dobio dve doze vakcine, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „New England Journal of Medicine“.

Naučnici Medicinskog fakulteta „Icahn“ u Njujorku proučavali su uzorke krvi 110 osoba od kojih je 43 bilo zaraženo koronavirusom pre vakcinisanja, a 67 nije.

Povezane vesti

Svi učesnici primili su ili vakcinu Fajzer/Biontek ili Moderna koje se zasnivaju na novoj tehnologiji mesindžer RNK.

Utvrdili su da su ispitanici koji su bili zaraženi koronavirusom pre prve doze vakcine „brzo razvili ujednačeni, visoki titar antitela za nekoliko dana od vakcinisanja“.

Pojam titar označava koncentraciju antitiela.

Naučnici su ponovo uzimali uzorke i utvrdili da su u danima nakon prve doze vakcine nivo antitela kod onih koji su preležali zarazu koronavirusom bio 10 do 45 puta veći nego kod onih koji nisu bili zaraženi koronavirusom pre vakcinisanja.

Do trenutka kad su primili drugu dozu vakcine nivo antitela među onima koji su preležali koronavirus još uvek bio šest puta veći nego kod onih koji se nisu zarazili.

„Kod osoba koje su preležale kovid-19 nije uočen porast titra antitela nakon primanja druge doze vakcine“, napisali su naučnici što pokazuje da je dodatna doza vakcine od ograničene koristi za osobe koje su imale zarazu.

Nije uočena razlika u proizvodnji antiela između dve vakcine.

Tim je proučavao i da li postoje razlike u nuspojavama na vakcinu među 230 ispitanika od kojih je deo njih preležao kovid-19, a deo nije.

Nisu uočene ozbiljne nuspojave koje bi mogle da dovedu do hospitalizacije.

Osobe koje su pre vakcinisanja imale već razvijen imunitet na koronavirus imale su češće blage do umerene nuspojave poput slabosti, glavobolja, groznice i temperature, bolova u mišićima i zglobovima.

Ali  tim je upozorio da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

 

Komentari

Vaš komentar