Položaj za spavanje koji može loše da utiče na kičmu

Zdravlje 30. mar 202223:32 > 23:43
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kada je u pitanju spavanje, svi imamo svoje navike. Neki od nas moraju da spavaju na stomaku da bi zaspali, dok drugi imaju komplikovanjije zahteve, poput spavanja na boku sa jastukom između nogu. Ali iako možda ne želite da promenite ono što znate da vam odgovara, vaš omiljeni položaj spavanja mogao bi negativno da utiče na vaše zdravlje.

Prema rečima stručnjaka, postoji jedan položaj za spavanje koji ima sposobnost značajnog naprezanja kičme. Okretanje jedne noge u stranu tokom spavanja može negativno da utiče na kičmu.

Povezna vesti

Kada su u pitanju položaji, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na to što radite sa nogama. Okretanje jedne noge u stranu dok spavate zapravo može da bude štetno jer,  ako spavate u uvrnutom položaju, to može da prouzrokuje neusklađenost kičme, kaže dr Nilong Vias, stručnjak za spavanje.

Prema rečima stručnjaka za spavanje Dereku Halsu, do ove neusklađenosti dolazi jer će se vaša kičma uvijati kako bi pratila uvijanje vaših nogu, a to nije prirodan položaj kičme.

„Mogli biste da razvijete učestalu bol ako ovako redovno spavate. Spavanje u ovakvom položaju moglo bi u početku da vam bude udodno, i možda nećete ni primetiti odmah opterećenje u predelu kičme“,  dodaje Hals.

Još jedan stručnjak kada je reč o spavanju, Aleks Savi, kaže da, budući da ovaj položaj prouzrokuje uvijanje kičme u donjem delu, to dovodi do povećanja pritiska i bola tokom vremena. A nakupljanje napetosti može da prouzrokuje da spavači dožive bol u različitim delovima tela, uključujući kukove, donji deo leđa, gornji deo leđa, pa čak i vrat, objasnio je stručnjak.

Zapravo, razne vrste bola prouzrokovane ovim položajem spavanja mogu da vas navedu da potražite stručnu pomoć ako ne odustanete od ovakvih položaja za spavanje, piše Best life, prenosi 24 sata.hr.

„Loše držanje prilikom spavanja može da dovede do kliničkih simptoma kao što su bol u leđima, vratu i drugih problema s kojima ćete teško moći da se nosite bez nege ortopeda, kiropraktičara ili fizioterapeuta – upozorava doktor fizikalne medicine i rehabilitacije Moše Luis. Ovaj položaj spavanja takođe može da prouzrokuje druge zdravstvene probleme, poput utrnulosti.

Problemi ne prestaju sa bolovima u leđima. Stiv Harbi, kiropraktičar, smatra da ako ukrstite noge dok spavate na boku, to može da dovede do pritiska na vene na nogama, što dalje dovodi do  ograničenog protoka krvi.

„To može da prouzrokuje oticanje stopala i zglobova, a možete da osetite i trnce u nogama. I uopšteno, spavanje sa takvim položajem nogu moglo bi samo da našteti vašem zdravlju. To jednostavno nije miran položaj i može da poremeti kvalit sna“, kaže Robert Pagano, stručnjak za spavanje.

Svi stručnjaci savetuju da je najbolje izbegavati spavanje u ovom položaju ako je moguće.

Strateško korištenje jastuka može da pomogne u ublažavanju naprezanja kičme. Ako niste spremni da odustanete od svog položaja za spavanje, postoje stvari koje možete da učinite da biste sprečili prekomerno naprezanje i stvorili zdravije okruženje za spavanje.

Strateško postavljanje jastuka oko tela može da vam pomogne da vratite kičmu u bolji položaj, čak i ako ste na boku sa ukrštenim nogama, smatra Harbi.

„Ako imate poteškoća sa ovim položajima, pokušajte da koristite jastuk za podupiranje kolena kada spavate na boku ili stavite jastuk između kolena kada spavate na leđima“, preporučuje Harbi i dodaje da možete da pokušate da spavate na leđima sa jastukom ispod glave i jastukom ispod kolena kako bi vam kičma bila u ravni.

Komentari

Vaš komentar