Pandemija povezana sa problemima mentalnog zdravlja dece

Zdravlje 29. apr. 202209:30 > 09:33
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Pandemija kovida-19 duboko je uticala na mentalno zdravlje dece i adolescenata, zaključili su naučnici na osnovu analize rezultata prethodnih 17 naučnih studija.

Studije objavljene 2020. i 2021. otkrile su neuobičajeno visoke stope anksioznosti, depresije, poremećaja spavanja, suicidalnog ponašanja, poremećaja povezanih sa stresom, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti i drugih problema s mentalnim zdravljem dece i tinejdžera tokom pandemije.

Povezane vesti

Te studije su pokazale da su individualno bavljenje hobijima, molitve i slušanje muzike povezani sa pozitivnim efektima na mentalno zdravlje mladih.

"Problemi sa mentalnim zdravljem bili su češći kod onih sa niskim socioekonomskim statusom, nedostajućim društvenim vezama i kod dece bez podrške, koja su živela u lošim porodičnim odnosima i uz ograničenu mobilnost".

Faktori koji su uticali na pojavu tih problema bili su, među ostalim,  zatvaranje škola i "zdravstvena iskustva povezana sa kovidom u porodici ili zajednici", rekao je dr. M. Mahbub Hosein sa Univerziteta Teksas A&M, koji je koautor izveštaja objavljenog ove nedelje na medRxiv pre stručne recenzije.

"U mnogim mestima školska i društvena podrška mentalnom zdravlju i druge usluge povezane sa mentalnim zdravljem postale su nedostupne ili ih nije ni bilo, što je deci i adolescentima otežavalo pravovremenu podršku njihovom mentalnom zdravlju", rekao je Hoseini.

On je dodao da postoji potreba za "multidisciplinarnim naporima za ublažavanje neposrednih i budućih zdravstvenih i socijalnih posledica" pandemije na mentalno zdravlje dece i tinejdžera.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar