Pandemija koronavirusa razlog više da prestanete da pušite

Zdravlje 09. mar 202113:448 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Pušači bi pandemiju morali da shvate kao najozbiljnije upozorenje da prestanu s tom navikom, kažu zdravstveni stručnjaci. Verovatnije je da će pušači teže oboleti od koronavirusa nego nepušači.

Pušenje oštećuje treplje koje pokrivaju površinu plućnih ćelija.

Povezane vesti

„One predstavljaju plućni sistem za čišćenje otpada. Treplje guraju sluz i bakterijski talog prema gore kako biste mogli da ih iskašljete“ – kaže pulmolog i internist dr Stefan Andreas.

To je vrlo važna funkcija ako vam pluća napadne koronavirus. Dobra je vest da se treplje relativno brzo oporavljaju nakon prestanka pušenja.

„Prestanak pušenja relativno brzo smanjuje rizik od teških simptoma kovida-19. Ne iste sekunde, ali svaki dan sve više“, kaže doktor.

Isti savet ima i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja ističe da su izgledi pušača da se zaraze koronavirusom veći i zbog toga što stalno primiču ruke ustima.

„Nema nijednog delića pluća kome pušenje ne šteti. Što više i duže pušite, šteta je veća. Uključujući i onu trajnu“ upozorava dr Andreas.

Iako prestanak pušenja smanjuje rizik od težih simptoma zaraze, on je i dalje veći nego kod osoba koje nikad nisu pušile. Taj rizik je za otprilike 30 odsto veći za bivšeg pušača koji je 30 godina pušio kutiju cigareta dnevno, u odnosu na osobu koja nije nikada bila pušač, dodao je doktor.

To znači da pušači i bivši pušači moraju posebno da se čuvaju zaraze koronavirusom i poštuju sve mere zaštite, zaključio je dr Andreas.

Komentari

Vaš komentar