Pacijentkinja umrla nakon transplantacije pluća, donor imao koronu

Zdravlje 21. feb. 202113:30 > 13:043 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Lekari iz Mičigena potvrdili su da je pacijentikinja kojoj su krajem prošle godine transplantirana pluća nakon dva meseca umrla, a naknadno je utvrđeno da je donor bio zaražen novim koronavirusom, iako su prvi testovi pokazali da je negativan na SARS-CoV-2.

Medicinski fakultet Univerziteta Mičigen navodi da bi to mogao biti prvi dokazani slučaj covida-19 u Americi usled zaraze virusom preko organa za transplantaciju, piše NBC news.

Povezane vesti

Hirurg koji je obrađivao pluća donora takođe se zarazio i oboleo, ali je uspeo da se oporavi.

Pretpostavlja se da se radi o izolovanom slučaju, jedinom potvrđenom u skoro 40.000 transplantacija obavljenih u SAD tokom 2020.

Lekar Daniel Kaul, načelnik odeljenja za transplantaciju, rekao je da su sve analize koje se inače rade, uključujući i pacijenta i donora, urađene i da su testovi na SARS-CoV-2, virus koji prouzrokuje bolest kovid-19, bili negativni.

Nakon ovog slučaja, dr Kaul poziva na još detaljnije analize donora, ističući da je osim uzoraka iz nosa i grla potrebno testirati uzorke uzete iz najdubljih delova plućnih krila.

„Sigurno ne bismo upotrijebili ta pluća da smo imali pozitivan test na kovid-19“, rekao je dr Kaul.

Pluća su bila uzeta od žene koja je poginula u saobraćajnoj nesreći i transplantirana ženi koja je patila od hronične opstruktivne bolesti pluća.

Tri dana nakon operacije, pacijentkinja koja je dobila pluća razvila je groznicu, krvi pritisak joj je pao i sve je teže disala. Snimci su pokazali infekciju pluća. Kako joj se stanje pogoršavalo, došlo je do sepse i srčanih problema.

Lekari su odlučili da ponove test na SARS-CoV-2. Uzorci iz pluća su pokazali pozitivan rezultat, ali lekare je mučilo poreklo infekcije jer nisu bili sigurni ko je prvotno bio zaražen, pacijentkinja kojoj su plića donirana ili donor organa.

Testiranje uzorka sačuvane tečnosti iz pluća donora takođe je dalo pozitivan rezultat, a genetski skrining je otkrio da je da je pacijentkinja koja je primila organ i lekar koji je obrađivao pluća zarazio donor.

Stanje pacijentkinje se još više pogoršalo, došlo je do zastoja više organa, primenjena je sva poznata terapija, uključujući remdesivir i krvnu plazmu od osoba koje su se oporavile od koronavirusa, a na kraju je stavljena na ECMO uređaj. ali, sve je bilo uzalud, nažalost pacijentkinja je preminula 61 dan nakon transplantacije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar