Otvoren renovirani deo Kliničkog centra Srbije

Zdravlje 27. feb 202212:00 > 14:4050 komentara
Izvor: Tanjuug/ Tara Radovanović

Novi, renovirani deo Kliničkog centra Srbije (KCS) ima urgentnu garažu sa mestom za sletanje helikoptera, što će ubrzati prijem najtežih slučajeva, a u jednom trenutku će moći da zbrine 24 pacijenta priključenih na aparate, rečeno je povodom otvaranja zgrade KCS-a.

Obnovljenu zgrade KCS-a obišao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a kako je rečeno u toj ustanovi ubuduće lekari će dočekivati pacijente, a ne medicinski tehničari kako je do sada bila praksa.

Prema dosadašnjim podacima iz KCS-a, u toj medicinskoj ustanovi godišnje bude zbrinuto oko milion pacijenata, od kojih je svaki treći iz unutrašnjosti.

Tanjug/ Tara Radovanović

U novoj zgradi na 86.000 kvadratnih metara, moguć je prijem 800 pacijenata, a obezbeđeno je 825 bolničkih postelja.

N1

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je za RTS da je danas istorijski dan, jer će biti otvorena od najvećih i najsavremenijih bolnica ne samo u regionu nego u Evropi.

Tanjug/ Tara Radovanović

„Pola veka je trebalo da se izgradi novi Univerzitetski klinički centar Srbije, tu su ogromni bolnički kapaciteti, izuzetno skupa i moderna oprema tako da možemo da radimo i visokospecijalizovane zahvate u svim granama medicine“, rekao je doktor Ašanin.

Prema njegovim rečima, zgrada ima 34 operacione sale, osam angio-sala, tri magnetne rezonance, šest skenera, 12 rendgen kabineta, a uvodi se nova robotizovana tehnologija.

Tanjug/ Tara Radovanović

„Čekamo i pet skener, tu je potpuno renovirano odeljenje za nuklearnu medicinu“, rekao je Ašanin i dodao da prve pacijente očekuju do sredine marta.

U novu zgradu prelazi ceo Urgentni centar, klinike za hematologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, grudnu hirurgiju, za endokrinologiju, biće Odeljenje za fertilitet, kao i Centar za transplantaciju.

Tanjug/ Tara Radovanović

Ašanin je rekao da će u naredna dva-tri dana biti otvoren konkurs za prijem 18 lekara u stalni radni odnos.

N1
Komentari

Vaš komentar