Oko 0,07 odsto vakcinisanih građana u Izraelu se zarazilo koronavirusom

Zdravlje 01. mar. 202118:3910 komentara
Podeli:
Fajzer vakcina koronavirus
Izvor: Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Od 1,82 miliona stanovnika Izraela koji su se prvi vakcinisali, samo ih se 0,07 odsto zarazilo koronavirusom, pokazuje najnovija izraelska studija efikasnosti vakcina.

Jedna od 1.500 potpuno vakcinisanih osoba testirana je pozitivna na kovid-19, što smatra najjačim nagoveštajem do sada da će široko rasprostranjena imunizacija isprazniti kovid odeljenja, preneli su izraelski mediji. Radi se o Izraelcima vakcinisanim početkom prošlog meseca.

Do 25. februara samo ih je 1.248 testirano pozitivno, sudeći po podacima internog foruma Ministarstva zdravlja.

I mada su bolnice još uvek preopterećene, jer je u njima 1.247 obolelih od kovida-19, uključujući 742 u ozbiljnom stanju, oni su skoro svi nevakcinisani.

Samo 122 potpuno vakcinisanih ljudi, najmanje jednu nedelju posle druge doze, primljeno je u bolnicu, a kod 73 se stanje pogoršalo.

Iako još uvek ima smrtnih slučajeva među potpuno vakcinisanim, u toj populaciji preminulo ih je samo 23 od kovida -19.

U Izraelu su do sada korišćene uglavnom vakcine Fajzer/Biontek.

Profesor Ejal Lešem, član tima za koronavirus u Medicinskom centru Šeba, izjavio je da su ga ti podaci uverili da će se broj pacijenta uskoro smanjiti.

On je objasnio da bi u slučaju da su svi vakcinisani bilo potrebno samo nekoliko desetina postelja za obolele od kovida u ozbiljnom stanju, ali da je realnija situacija u kojoj je veliki broj vakcinisanih, što će takođe drastično smanjiti broj pacijenata.

Takođe je primetno radikalno smanjenje korišćenja respiratora za obolele koji su stariji od 70 godina, što pokazuje da ozbiljno oboljenje zbog zaraze koronavirusom postaje fenomen koji se može u potpunosti izbeći.

Doktor Lešem je one koji nisu vakcinisani uporedio sa ljudima koji se voze bez sigurnosnog pojasa.

Ministarstvo zdravlja je napomenulo da, iako je 1.248 vakcinom zaštićenih ljudi testirano pozitivno, veruje je stvarni broj manji.

To je zbog toga što ih je 648 dijagnostikovano u prve dve nedelje kada se smatraju imunim, a epidemiolozi smatraju da su se neki od njih zarazili pre nego što su postali imuni.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar