Očekuje se da će dve kubanske antikovid vakcine biti spremne na leto

Zdravlje 03. maj. 202116:032 komentara
Podeli:
Kuba, Havana
Izvor: Shutterstock

Naučnici na Kubi znatno napreduju u razvoju vakcina protiv koronavirusa i očekuje se da bi dve kubanske antikovid vakcine mogle biti spremne za korišćenje već na leto.

Direktor za nauku i inovacije pri kubanskoj Grupi biotehnološke i farmaceutske industrije (BioCubaFarma) Rolando Perez Rodrigez za Anadoliju je kazao kako, prema podacima Svetske banke, Kuba spada u red zemalja s najviše lekara po broju stanovnika (8,2/1000) i kako se istakla kao jedna od najsposobnijih država na svetu za borbu protiv pandemije kovid-19 sa ukupno 664 prijavljena smrtna slučaja i nešto više od 108.000 infekcija.

Američka savezna država Florida, koja se nalazi nadomak Kube, zabeležila je više od 35.000 smrtnih slučajeva. Prema podacima Univerziteta „Džon Hopkins“, u SAD-u je koronavirusom zaraženo 32,4 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva premašio je 577.000.

Rodrigez je kazao kako su vlasti Kube odlučile da razviju vlastite kandidate za vakcinu za imunizaciju cele svoje populacije i to na osnovu kapaciteta nacionalne biotehnološke industrije.

„Program imunizacije postupno će obuhvatiti rizične i ranjive grupe, odrasle i konačno dečju populaciju“, kazao je Rodrigez.

On je kazao da su potencijalne kubanske antikovid vakcine „Soberana 02“ i „Andala“ već u trećoj fazi kliničkog ispitivanja i da se zvanični rezultati očekuju do juna. Dodao je da su dosadašnji rezultati izuzetno pozitivni i ohrabrujući.

„Kuba planira da sprovede imunizaciju cele svoje populacije do kraja ove godine. Učinićemo to ekspresno, čim bude izdata dozvola za hitnu upotrebu naših vakcina“, kazao je Rodrigez.

Ukazujući na globalni problem u tržišnoj nabavci sirovina i ambalaže, Rodrigez je kazao da je to u Kubi još izraženiji problem zbog višedecenijskog ekonomskog i finansijskog embarga nametnutog od SAD-a.

Komentarišući postojeće antikovid vakcine u svetu, Rodrigez je kazao da tradicionalne vakcine imaju efikasnost dokazanu kroz dugoročnu primenu, a da vakcine pravljene na bazi novih tehnologija imaju dobre trenutne rezultate i mogu se brže proizvodili i puštati na tržište.

„To je pitanje rizika i koristi“, rekao je Rodrigez koji je lekar i čelnik kubanske kompanije BioCubaFarma, koja pod svojim okriljem ima 34 firme i upošljava više od 20.000 ljudi.

U BioCubaFarma kompaniji očekuju odobrenje Kubanske regulatorne agencije za pokretanje kliničkih ispitivanja potencijalnih vakcina na decu školskog uzrasta kako bi se potvrdila sigurnost vakcine pre masovne imunizacije.

Komentari

Vaš komentar