Novo istraživanje pokazalo značaj vitamina D kod karcinoma dojke

Zdravlje 23. jun 202114:213 komentara
Izvor: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da dovoljan nivo vitamina D u trenutnku dijagnoze karcinoma dojke može značajno da poboljša šansu da osoba preživi. To će biti istaknuta tema ovogodišnjeg virtuelnog sastanka Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO 2021).

Istraživači su merili nivo vitamina D u vreme dijagnoze karcinoma dojke, a zatim stopu preživljavanja 10 godina kasnije kod skoro 4.000 osoba. Dokazano je i da unos vitamina D, indeks telesne mase i rasa najviše utiču na nivo vitamina D u krvi, prenosi Healthline.

Povezane vesti

Epidemiolog i autor istraživanja Song Jao napisao je u saopšenju da ovi rezultati predstavljaju do sada najsnažnije dokaze koji se odnose na održavanje dovoljne količine vitamina D kod osoba koje imaju karcinom dojke.

Takođe je rekao da se ovo naročito odnosi na Afroamerikanke koje imaju višu stopu smrtnosti od karcinoma dojke u odnosu na žene bele rase.

Veća koncentracija melanina u tamnoj koži smanjuje stvaranje vitamina D kada se izloži suncu. Procenjuje se da bi Afroamerikanci trebali da se izlažu suncu pet do 10 puta više nego osobe svetlije kože kako bi postigli jednak nivo vitamina D u krvi.

Prethodna istraživanja pokazala su da su viši nivoi vitamina D povezani sa manjim rizikom od karcinoma debelog creva. Novo istraživanje pokazalo je da ovaj vitamin može da poveća šansu da pacijentkinje sa karcinomom dojke prežive.

Međutim, ovo ne znači da vitamin D ima spobnost da se bori protiv ovog tipa karcinoma. Potrebno je uraditi dodatne analize.

Naravno, savetuje se konzumiranje namirnica bogatim vitaminom D poput pastrmke, lososa, gljiva, mleka obogaćenog vitaminom D i žitarica.

U grupe ljudi kojima su potrebni suplementi vitamina D spadaju pre svega žene u menopauzi, muškarci i žene koje dugotrajno uzimaju steroide, starije osobe, dodilje, osobe sa hroničnom bubrežnom bolešću i gojazne osobe.

Imajte u vidu da bi trebalo da se obrate lekaru pre nego što odlučite da uzimate bilo kakvu vrstu suplemenata, jer uzimanje istih na svoju ruku može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

Komentari

Vaš komentar