Nova studija: Lekari prepisuju manje analgetika u noćnim smenama nego u dnevnim

Zdravlje 29. jun 202213:40 > 13:53
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Manja je verovatnoća da će lekari prepisati lekove protiv bolova na kraju noćne smene nego na početku, otkriva nova studija, što možda ukazuje na niži nivo empatije prema bolu pacijenata kada se lekari osećaju iscrpljeno.

Istraživači koji stoje iza studije pozivaju bolnice da učine više da upravljaju rasporedom i poslom zdravstvenih radnika, tako da na kliničke odluke ne utiče umor na ovakve načine, piše Science alert.

Čak bi i samo stavljanje lekarima na znanja o potencijalnoj pristrasnosti na kraju njihove smene moglo da bude od pomoći, ukazuju istraživači.

Povezane vesti

Čvršće smernice za prepisivanje lekova protiv bolova takođe mogu da budu korisne u obezbeđivanju tretmana koji je pacijentu potreban.

„Naš zaključak je da je rad u noćnoj smeni važan i ranije nepriznat izvor pristrasnosti u upravljanju bolom, verovatno zbog narušene percepcije bola“, kaže psiholog Anat Peri sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu u Izraelu.

On dodaje da čak i medicinski stručnjaci, koji nastoje da pruže najbolju negu svojim pacijentima su podložni efektima noćne smene.

Studija je uključivala 31 lekara koji je boravio u Izraelu koji su tek započinjali posao i 36 koji su završavali 26-časovnu smenu. Ovim učesnicima su dati izmišljeni scenariji u kojima se detaljno opisuje pacijentkinja sa glavoboljom i muški pacijent sa bolovima u leđima.

Oni lekari koji su dolazili sa smene ocenili su bol pacijenata kao manje intenzivan i manje je verovatno da će prepisivati analgetike za ublažavanje bolova, u ovim hipotetičkim scenarijima. Čini se da umor igra ulogu u određivanju toga koliko neko drugi pati, a samim tim i vrstu lečenja koja mu je potrebna.

Studija je takođe uključila analizu 13.482 otpusne liste pacijenata u SAD i Izraelu, prikupljene u periodu od sedam godina. U svim podacima, 20 do 30 odsto manja je verovatnoća da će lekari prepisivati lekove protiv bolova tokom noćne smene.

„Činjenica da je razlika u receptima za analgetike veća tokom noćnih smena ukazuje na to da zaista postoji nedovoljno prepisivanje tokom noćnih smena u odnosu na dnevne smene“, kaže pedijatar pulmolog dr Dejvid Gozal sa Medicinskg fakulteta Univerziteta u Misuriju.

Pristrasnost je i dalje bila prisutna nakon kontrole nivoa prijavljenog bola, demografije pacijenata i lekara, vrste pritužbi i varijacija u odeljenjima za hitne slučajeve, kažu istraživači koji stoje iza ove studije.

S obzirom na to da je bol jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi posećuju lekara, važno je obezbediti da se njime pravilno upravlja i spreči da se razvije gde god je to moguće.

Različite pristrasnosti, uključujući rasu i pol, mogu da utiču na prepisivanje analgetika, a sada se na tu listu mogu dodati i noćne smene. To je najnovija u dugom nizu studija koje pokazuje koliko štetne mogu biti noćne smene ako se njima ne upravlja kako treba.

„Ovi rezultati naglašavaju potrebu da se reši ova pristrasnost razvojem i primenom strukturisanijih smernica za upravljanje bolom i edukacijom lekara o ovoj pristrasnosti“, kaže dr Gozal.

Istraživanje je objavljeno u PNAS.

Komentari

Vaš komentar