Nova studija: Kako smanjiti rizik od razvoja demencije među fudbalerima

Zdravlje 27. apr. 202211:125 komentara
Podeli:
fudbal
Izvor: John Hartley/ Freeimages.com

Britanski istraživači planiraju da angažuju 120 bivših profesionalnih fudbalera u sklopu nove studije koja će istražiti na koji način smanjiti rizik od razvoja demencije među fudbalerima.

Svrha nove studije pod nazivom BrainHOPE je nadograditi i dopuniti studiju FIELD iz 2019. godine, koja je otkrila da je rizik od razvoja demencije i sličnih poremećaja tri i po puta veći među bivšim profesionalnim fudbalerima nego u opštoj populaciji.

U sklopu novog projekta, koji zajednički finansiraju Engleski fudbalski savez i FIFA, koristiće niz testova čiji je cilj uporediti zdravlje mozga bivših fudbalera u dobi od 40 do 59 godina sa zdravljem mozga u opštoj populaciji te će pokušati istražiti postoje li načini da se taj rizik smanji.

„Ovo je vrlo važna studija i zahvalni smo FA-i i FIFA-i na njihovoj podršci u nastavku naših istraživanja“, rekao je voditelj studije, profesor Vili Stjuart, konsultant neuropatolog i počasni profesor na Univerzitetu u Glazgovu.

Pod okriljem Univerziteta u Glazgovu, projekat će se sprovoditi u saradnji sa Univerzitetom u Edinburgu, londonskim Imperial Koledžon i nizom stručnih saradnika.

U prethodnoj studiji FIELD, koju je takođe vodio profesor Stjuart, naučnici su upoređivali podatke iz zdravstvenih kartona 7.676 bivših škotskih profesionalnih fudbalera rođenih između 1900. i 1976. s podacima iz zdravstvenih kartona 23.000 pojedinaca iz opšte populacije.

Izvorna studija pokrenuta je nakon tvrdnji da je bivši napadač kluba West Brom, Jeff Asle umro od posledica ponovljene traume glave.

Nekoliko članova reprezentacije Engleske koja je osvojila Svetsko prvenstvo 1966. godine, među kojima su Jack Charlton i Nobby Stiles, umrlo je nakon što je ustanovljeno da su bolovali od bolesti mozga i nervnog sistema za koje se veruje da su povezani s udarcima lopte glavom na treninzima.

Nakon objavljenih rezultata studije FIELD, FA, Premier League, Engleska fudbalska liga, Udruženje profesionalnih fudbalera i Udruga menadžera lige prošle su godine odlučili uvesti smernice u kojima stoji da bi fudbaleri u nedelju dana smeli imati maksimalno 10 "snažnijih" udaraca lopte glavom tokom treninga.

Charlotte Cowie, voditeljka dijagnostike izvođenja u sportskoj medicini Engleskog fudbalskog saveza smatra da je "pokretanje studije BrainHOPE još jedan važan korak u promociji razumevanja dugoročnog zdravlja bivših profesionalnih fudbalera".

“Ovo istraživanje će nam pomoći da bolje shvatimo povezanost između igre i razvoja neurodegenerativnih bolesti te da se angažujemo na što ranijim intervencijama koje bi mogle pridoneti smanjenju rizika od razvoja demencije ili tempa razvoja demencije” među bivšim fudbalerima.

Komentari

Vaš komentar