NHS: Novi lek za snižavanje nivoa holesterola mogao bi mnogima da sačuva život

Zdravlje 07. sep. 202113:303 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nacionalni zdravstveni sistem Velike Britanije (NHS), testira novi lek za snižavanje nivoa holesterola u krvi pod nazivom "inclisiran", čiji je cilj prevencija smrtnosti od posledica kardiovaskularnih bolesti.

Skoro polovini odrasle populacije u Velikoj Britaniji trenutno je evidentiran nivo holesterola iznad nacionalnih smernica, a osam miliona stanovnika te zemlje redovno uzima lekove za snižavanje lipida u krvi, piše Medical News Today.

Povezane vesti

Novi lek za snižavanje nivoa holesterola u krvi pod nazivom inclisiran povećava sposobnost jetre da smanji nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog kao „loš“ holesterol.

Rezultati globalnog ispitivanja koje je sproveo londonski „Imperial College“ pokazali su da je lek vrlo efikasan, a istraživanja u trećoj fazi pokazala su da je inclisiran, u razmaku od šest meseci, smanjio nivo holesterola do 50 odsto.

U kombinaciji sa statinima, istraživači predviđaju smanjenje nivoa holesterola za 75 do 80 odsto.

Tokom iduće tri godine mogao bi da bude dostupan za oko 300.000 pacijenata sa visokim holesterolom i istorijom kardiovaskularnih bolesti u Engleskoj i Velsu, objavio je britanski NHS.

Ako uvođenje leka bude išlo po planu i 300.000 pacijenata primi lek u sledeće tri godine, stručnjaci veruju da bi on mogao da spreči 55.000 srčanih i moždanih udara u Velikoj Britaniji i u idućih deset godina bi mogao da sačuva više od 30.000 života.

Injektiranje leka dva puta godišnje

Lečenje bi moglo da bude dostupno od ove godine, a lek će se davati dvaaputa godišnje pacijentima koji su u visokom riziku od razvoja srčanih bolesti, kod nekih pacijenata davao bi se u kombinaciji sa statinima.

Inclisiran bi se primenjivao u injekcijama, a davali bi ga lekari primarne zdravstvene zaštite. Dakle, lek bi trebalo da se injektira tri jeseca nakon prve doze, a zatim redovno dva puta godišnje.

NICE (National Institute for Health and Care Excellence) preporučuje ga kao opciju za osobe koje su već imale moždani ili srčani udar i ne reagiraju na ostale lekove za snižavanje holesterola.

Izvršna direktorka NHS, Amanda Pričard podsetila je da su kardiovaskularne bolesti još uvek na prvom mestu po smrtnosti u svetu.

Smatra da je „sjajno što sada postoji tako efikasan lek“ i da bi „uvođenje inclisirana sačuvalo brojne živote ljudi širom sveta“.

Stručnjaci kažu da, iako su statini veoma efikasni u lečenju visokog nivoa holesterola, postoji potreba za inovativnim lekovima ukoliko želimo da se borimo protiv kardiovaskularnih bolesti.

Bolesti srca vodeći su uzrok invalidnosti i smrti u svetu, uključujući i Veliku Britaniju, a holesterol je jedan od faktora rizika povezanih sa moždanim i srčanim udarima.

Najava o odobrenju inclisirana za upotrebu u Engleskoj i Velsu usledila je nakon višemesečnih pregovora između NHS i švajcarske farmaceutske kompanije Novartis.

Komentari

Vaš komentar