Neuronaučnica: Spavanje na boku čuva zdravlje mozga

Izvor: Shutterstock

Glavne stvari za dobru higijenu spavanja uključuju redovno spavanje, a postoji i jedan položaj koji je bolji od drugih, kada je u pitanju zdravlje mozga, smatra britanska neuronaučnica Tara Svort.

Svart naglašava važnost spavanje na boku za dobro zdravlje mozga.

Ona napominje da je spavanje na boku efikasnije za čišćenje mozga od toksina tokom noći. Istraživanje je pokazalo da spavanje na desnoj strani najbolje podupire ovaj proces čišćenja.

Povezane vesti

Jedna studija iz 2020. objavljena u časopisu Brain Sciences, primećuje da je za mozak najefikasniji desni bočni položaj, jer ga karakteriše veće ispiranje moždanog otpada, u poređenju sa ležanjem na leđima ili na stomaku.

Studija zaključuje da bi usvajanje ovog položaja moglo da doprinese zdravlju mozga kako starite i može da posluži kao preventivna mera protiv neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.

„Zanimljivo je da je spavanje na boku već najpopularniji položaj kod ljudi i većine životinja, čak i u divljini, i čini se da smo ga prilagodili kako bismo najefikasnije očistili mozak od metaboličkih otpadnih supstanci koje se nakupile dok smo bili budni“, kaže autorka studije, danska neuronaučnica dr Maiken Nedergard.

Spavanje na boku takođe pomaže u sprečavanju hrkanja u poređenju sa spavanjem na leđima, a može da bude udobnije za leđa i ramena.

Ako tražite jednostavan način da podržite zdravlje mozga dok spavate, naviknite se na spavanje na desnoj strani, piše Mind Body Green, prenosi 24 sata.hr.

Komentari

Vaš komentar