Nesanica se češće javlja kod starijih osoba

Zdravlje 31. dec 202020:403 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Nesanica je ozbiljan problem koji šteti zdravlju, a stručnjaci ističu da je učestalija kod starijih osoba. Različite starosne grupe imaju različite potrebe za snom.

Osobe koje imaju više od 60 godina moraju posebno da paze kako bi izbegli nesanicu, piše MindBodyGreen.

Povezane vesti

Stručnjaci za spavanje kažu da se mnogi odrasli susreću sa poremećajima spavanja koji odgovaraju kriterijumu nesanice. To uključuje manje spavanja, često buđenje tokom noći i smanjen nivo energije tokom dana.

Zašto je nesanica češća u starijoj dobi?

Dr Glena Bruster, gerontolog i stručnjak za spavanje bavi se tom problematikom.

„U poređenju sa mlađim odraslim osobama, nesanica se češće javlja kod starijih odraslih i povećava se s godinama. Ali to ne znači da je nesanica normalan deo starenja“, ističe ona dodajući da postoji niz faktora koji mogu da objasne zašto se starija populacija češće susreće s nesanicom, bez obzira da li je reč o finansijskim, medicinskim ili drugim razlozima.

Konkretno, razlog mogu da budu finansijske poteškoće proizašle iz fiksnih prihoda, preseljenje u novi dom s manje prostora ili preseljenje u dom za stare, ispijanje alkohola pre spavanja ili obaveze pružanja pomoći za nekog drugog člana porodice.

Problem može da nastane i kod hospitalizovanih bolesnika, medicinskih tegoba, promene životnog stila zbog odlaska u penziju kao i češćih mogućnosti za dremanje tokom dana. Takođe, na san utiču stres, smrt bliskog člana porodice kao i hronične bolesti, ali i bolovi koji se povećavaju kako starimo.

„Stariji odrasli s nesanicom u poređenju sa odraslima s nesanicom verovatno imaju najmanje dve hronične bolesti. Tu ulaze i valunzi zbog menopauze, bolovi kao i promene zbog neurodegenerativnih bolesti“,  kaže Bruster dodajući da zbog toga nije čudno što stariji ljudi manje spavaju.

Ona ističe da izlučivanje melatonina koji reguliše cirkadijalni ritam može da poremeti bolesti poput Alchajmera, dijabetesa i sličnih tegoba, a sve to narušava kvalitet sna.

 

Komentari

Vaš komentar