Nedostatak vitamina D povezan sa gubitkom koštane mase

Zdravlje 18. maj. 202117:454 komentara
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Mnogo je zdravstvenih prednosti uzimanja vitamina D, poput boljeg raspoloženja, jakog imunološkog sistema, pa čak i smanjenja opasnosti od jakih napada astme.

Iako su sve ove stvari važne, postoji jedno ključno pitanje povezano sa nedovoljnim unosom vitamina D, ato je gubitak koštane mase, piše Eat This Not That.

„Jedna od glavnih uloga vitamina D je maksimalna  apsorpcija i korišćenja kalcijuma, koji je važan mineral za koštani sistem, uključujući i zube“, istakla je Nikol Avena, docenti neuronauke na Medicinskom fakultetu „Mount Sinai“ u Njujorku.

Povezane vesti

Da bi dobili dovoljnu dnevnu količinu vitamina D, osobama starosti od 1 do 70 godina potrebno je 600 međunarodnih jedinica (IU), dok je osobam starijim od 70 godina potrebno 800 IU.

Neunošenje dovoljne količine vitamina D svakog dana može da rezultira većim rizikom od osteoporoze kasnije u životu. Osteoporoza se karakteriše kao stanjivanje i slabljenje kostiju i često se naziva bolest krhkih kostiju.

Žene koje prolaze kroz menopauzu najverovatnije će razviti osteoporozu jer je smanjenje  estrogena veliki faktor rizika. Nedavno istraživanje ukazuje na to da žene starosti između 50 i 80 godina imaju 79 odsto veći rizik od razvoja srčanih bolesti.

Međutim, rutinskim konzumiranjem kalcijuma i vitamina D može se efikasno usporiti gubitak minerala u kostima, a delom i smanjiti rizik od osteoporoze i preloma kostiju.

Iako redak, ozbiljan nedostatak vitamina D kod dece može da prouzrokuje rahitis, bolest zbog koje kosti postaju mekane i savijaju se. Kod odraslih, ozbiljni nedostatak ovog ključnog vitamina može da rezultira osteomalacijom, stanjem koje obuhvata omekšavanje kostiju, bolove u kostima i slabost mišića.

Srećom, sve ovo se može sprečiti sve dok jedete hranu bogatu vitaminom D, poput masne ribe i jaja. Međutim, dodatak vitamina D takođe može da bude izvrstan dodatak vašoj ishrani.

Komentari

Vaš komentar