Nedostatak vitamina D može da prouzrokuje migrenu

Zdravlje 07. mar. 202114:15 > 13:59
Podeli:
Izvor: Foto: Shutterstock

Kada imate migrenu, jaka sunčeva svetlost može prilično da vas iritira. Ali redovno skrivanje od sunčevih zraka može takođe da doprinese razvoju ovih glavobolja.

Nizak nivo vitamina D koji naše telo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svetlosti povezano je sa  migrenom, ali i drugim vrstama glavobolja.

Nekada se smatralo da nizak nivo vitamina D prouzrokuje samo rahitis koji oslabljuje kosti. Sve više dokaza ukazuje na to da nizak nivo ovog vitamina utiče na skoro svaki sistem organa u telu, samim tim i na mozak, piše CNN.

Povezane vesti

Iako su istraživanja koja dokazuju da nizak nivo vitamina D prouzrokuje migrenu nekoliko nedavnih studija bacilo je svetlo na ovu povezanost.

Izveštaj predstavljen na sastanku Američkog društva za glavobolju otkrio je da 40 odsto ljudi sa migrenom ima nizak nivo vitamina D. Oni sa nedostacima takođe su razvili migrenu ranije u životu.

Druga studija, objavljena u časopisu“Journal of Headache Pain“, pokazuje da su migrene češće tako gde je smanjeno izlaganje suncu, a samim tim i niskom nivou vitamina D.

Naučnici su nedavno otkrili da nekoliko moždanih područja, uključujući hipotalamus, koji je umešan u neke vrste poremećaja glavobolje, ima receptore za vitamin D, kao i enzime koji pomažu da se pretvori u oblik koji naše telo može da koristi.

Ovo pomaže u objašnjavanju zašto bi nedostatak ovog vitamina mogao da doprinese bolovima u glavi.

Ako se dokaže da je povezanost uzročno-posledična, suplementi vitamina D mogli bi da postanu još jedna opcija lečenja za ljude sa migrenom.

Jedan istraživač je uspešno lečio dve žene u postmenopauzi koje su imale hroničnu migrenu upravo dodacima vitamina D i kalcijuma. Jasno je da šire kliničko ispitivanje može da potvrdi ovu teoriju.

Ako patite od hronične migrene, razgovarajte sa svojim lekarom o nivou vitamina D. Može vam  preporučiti da uradite test za određivanje nivoa 25-hidroksivitamina D.

Ako imate manje od 20 ng / ml, imate nedostatak vitamina D. Nivoi od 20 do 30 ng / ml smatraju se niskim, a 30 do 74 ng / ml predstavljaju normalan opseg.

Budući da nas konstantno upozoravaju da zaštitimo kožu od sunca sklanjajući se od istog, a korišćenje krema za sunčanje se podrazumeva, našem telu može biti teško da proizvede dovoljno vitamina D.

Kada je u pitanju hrana koja sadrži ovaj vitamin na listi su se našle namirnice poput mleka obogaćenog vitaminom D, pečurke i masna riba, pre svega losos i tuna.

Ukoliko ipak imate nizak nivo vitamina D, doktor može da preporuči ovaj vitamina kao dodatak ishrani.