Navike koje narušavaju mentalno zdravlje

Zdravlje 23. jul. 202122:578 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Većina naših navika je bezopasna, ali neke mogu da utiču na ostale segmente života i naruše nam odnose, motivaciju, ali i pokvare raspoloženje u toku dana.

Digitalna zavisnost

Istraživanje Univerziteta De Montfort nedavno je otkrilo da redovno proveravanje telefona podstiče rastresenost i zaboravnost i ima negativne posledice na mentalno zdravlje.

Povezane vesti

„Ova bezumna provera  podstiče očekivanje trenutnog zadovoljenja, odnosno traženje informacija zbog kojih se osećamo dobro i povezano sa drugima“,  objašnjava Vanesa Gebhart, dugogodišnja atletičarka.

Previše vremena na mobilnom telefonu i na društvenim mrežama može da umanji samopoštovanje i podstaknuti negativne misli. Prvi korak u borbi za vaše mentalno zdravlje je ograničiti sebi vreme provedeno na mobilnom telefonu, pametno odlučiti koga pratiti, a koga ne na društvenim mrežama i polako vremenom smanjivati digitalnu prisutnost te sebi povećavati društveni krug ljudi s kojima ćete provoditi vreme u stvarnom životu“, objašnjava Vanesa.

Mnogo vremena provodite u kući

Pandemija i zatvaranja mnogima su u početku bili šok jer su morali većinu vremena da provode u kući. Ali, vremenom su se mnogi navikli i sve manje počeli da izlaze iz kuće i i kada su mere popustile.

„Ako ste slobodni poput ptice, nema razloga da ne dišete svež vazduh. Previše vremena u zatvorenom prostoru može značajno da poveća rizik od depresije, a nedostatak sunčeve svetlosti i vitamina D doprinose njenim simptomima“, kaže Vanesa i dodaje:

„Dobre ideje su kratka šetnja, odlazak u šumu, trening na otvorenom, isto kao i roštilj sa prijateljima ili odlazak na kafu u obližnji kafić“.

„Prirodno svetlo, promena okruženja i vežbanje mogu da poboljšaju vaše mentalno zdravlje, raspoloženje i mogu da povećaju sposobnost koncentracije“, kaže Vanesa.

Premalo spavate

Nedostatak sna podstiče loše raspoloženje, poteškoće u koncentraciji i razdražljivost, što može negativno da utiče na mentalno zdravlje, pokazale su studije.

„Samo jedna nedelja poremećenog ili lošeg spavanja može da poveća nivo stresa, ljutnje i tuge, a to je začarani krug, jer svi ovi fakktori otežavaju spavanje“, objašnjava Vanesa i dodaje:

„Tehnike za opuštanje pre spavanja pomažu čoveku da stvori rutinu spavanja koja mu odgovara“.

Loše se hranite

Previše slatkiša i slanih grickalica, kao i brze hrane negativno utiču na raspoloženje. Namirnice s visokim udelom šećera poput kolača, hleba i keksa, kao i crveno meso mogu znatno da povećaju rizik od depresije i poremećaja raspoloženja.

Ne vežbate 

Vežbanje je sjajno za smanjenje stresa, a endorfini koji se oslobađaju vežbanjem mogu da vam u trenutku poprave raspoloženje.

Vanesa navodi da redovno vežbanje takođe može da pomogne u poboljšanju nivoa energije i motivacije, povećavajući osećaj sreće i smanjujući simptome depresije, teskobe i stresa.

„Ako niste sigurni odakle započeti ili želite da promenite režim vežbanja, fitnes aplikacije nude treninge koji su prikladni za bilo koji uzrast i nivo kondicije, sa širokim rasponom treninga koji odgovaraju vašim ciljevima i načinu života“, predlaže ona.

Komentari

Vaš komentar