Naučnici sa Oksforda pripremaju verzije vakcine protiv novih sojeva kovida

Zdravlje 21. jan 202113:30
Izvor: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu pripremaju se za brzu proizvodnju novih verzija svoje vakcine u borbi protiv zaraznijih sojeva kovida-19 otkrivenih u Britaniji, Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

Tim koji stoji iza vakcine Oksforda i AstraZenece sprovodi studije izvodljivosti kako bi prilagodio tehnologiju za proizvodnju novih verzija vakcine, objavio je britanski list „Telegraph“, pozivajući se na potvrdu Univerziteta u Oksfordu.

Povezane vesti

Naučnici procenjuju koliko brzo bi mogli da prilagode vakcinu zasnovanu na ChAdOx („Čimpanzin adenovirus Oksford I”), navodi se u izveštaju.

Portparol Oksforda rekao je da univerzitet pažljivo procenjuje efekat novih verzija virusa na imunitet koji daje vakcina kao i da procenjuje postupke potrebne za brzi razvoj prilagođene vakcine protiv kovida-19 u slučaju potrebe.

Nedavni laboratorijski testovi pokazali su da vakcina Fajzera/Biontek verovatno deluje protiv britanskog novog soja koji se širi svetom.

Kompanija Biontek je saopšilao da planira da objavi detaljniju analizu mogućeg efekta svoje vakcine na južnoafričku verziju koronavirusa u roku od nekoliko dana.

AstraZeneca, Moderna i CureVac takođe proveravaju da li njihove vakcine pružaju zaštitu protiv zaraznijih sojeva.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar