Naučnici pozivaju na odlaganje druge doze Fajzer/Biontekove vakcine

Zdravlje 18. feb. 202109:49 > 09:5026 komentara
Podeli:
fajzer vakcina koronavirus
Izvor: Izvor: REUTERS/Sergio Perez/File Photo

Naučnici su pozvali vlade da odlože primenu druge doze vakcine Fajzer/Biontek protiv koronavirusa jer se već nakon prve doze pokazuje njegova visoka efikasnost od 92,6 odsto.

Kanadski epidemiolog Danuta Skowronski i Gaston De Seres, profesor kanadskog medicinskog fakulteta univerziteta Laval, u radu objavljenom u časopisu „New England Journal of Medicine“ kažu da se njihovi zaključci zasnivaju na dokumentaciji koju je Fajzer podneo Američkoj agenciji za hranu i lekove (FDA).

Povezane vesti

I u slučaju druge vakcine koja se zasniva na istoj tehnologiji, a koju proizvodi Moderna Inc utvrđeno je da je već nakon prve doze efikasnost 92,1 odsto, pišu Skowronski i De Seres.

Upozoravaju i da još nije poznato koliko dugo traje zaštita koju pruža jedna doza vakcine zasnovane na informacionoj RNK (mRNA), ali ističu da davanje druge doze mesec dana nakon prve pruža „kratkoročno malo dodatne koristi“.

„S obzirom na trenutnu nestašicu cvakcina, odlaganje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koje bi, ako bude ignorisano, sigurno rezultiralo hiljadama hospitalizacija i smrti zbog kovida-19 tokom zime u SAD“, pišu autori.

Fajzer za svoju vakcinu preporučuje davanje dve doze u razmaku od 21 dana i još nije testirao druge rasporede vakcinisanja, pa je poručio da je odluka o davanju samo jedne doze stvar zdravstvenih vlasti.

„Mi u Fajzeru verujemo da zdravstvene vlasti moraju da ispitaju druge rasporede vakcinisanja da bi obezbedile da vakcina pruža najvišu moguću zaštitu“, dodala je kompanija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Komentari

Vaš komentar